Publicaţia de profil Railway Gazette a relatat, luni, că privatizarea HZ Cargo, compania feroviară de marfă din Croaţia, a fost blocată, întrucât Grampet, câştigătorul licitaţiei, nu a depus la termen anumite garanţii cerute de statul croat.

'Este vorba despre declaraţii contradictorii ale unor miniştri din guvernul croat. Ministrul Finanţelor de acolo a avut o iniţiativă fără să-i anunţe şi pe ceilalţi. Între timp, ministrul Transporturilor a declarat că privatizarea nu s-a blocat, ci merge mai departe ca până acum, iar negocierile cu noi continuă', a explicat Stoica.

Întrebat dacă a primit vreo informare oficială din partea autorităţilor croate în urma acestor declaraţii, Stoica a afirmat că luni a primit o solicitare pentru o viitoare întâlnire la Zagreb.

'Astăzi (miercuri – n. r.) decid dacă voi merge acolo vineri sau luni', a precizat Stoica.

Potrivit Railway Gazette, Grampet s-a angajat să plătească pentru 75% din compania HZ Cargo suma de 30 de milioane de euro către statul croat şi alte 10 milioane de euro pentru active şi alte plăţi. În plus, compania lui Gruia Stoica s-a angajat să facă investiţii de 20 de milioane de euro în modernizări şi să garanteze împrumuturi de 105 milioane de euro.

Anul trecut, Grampet a fost declarat câştigător al privatizării CFR Marfă, proces care a eşuat în toamnă, întrucât nu au fost îndeplinite condiţiile suspensive din contractul de privatizare.

Grampet, prin compania Grup Feroviar Român (GFR), ar fi trebuit să plătească până la 14 octombrie 2013 toată suma licitată, de 202 milioane de euro, iar statul, prin Ministerul Transporturilor, ar fi trebuit să îndeplinească anumite obligaţii legate de diminuarea capitalului social al CFR Marfă şi de obţinerea acordului din partea băncilor care au creditat compania de stat.

Tranzacţia nu avea nici avizul Consiliului Concurenţei la acea dată, astfel că procesul a fost declarat eşuat, iar statul român s-a angajat să scoată din nou la privatizare CFR Marfă în 2015.

Grampet participă şi la privatizarea companiei similare din Bulgaria, unde procesul este îngheţat încă din primăvara anului trecut, de la schimbarea Guvernului de la Sofia.