ExxonMobil împreună cu OMV Petrom au derulat cea mai mare campanie de explorare în Marea Neagră, alocând fonduri de peste un miliard de euro, cu scopul de a identifica resurse de gaze natural în platoul continental al Mării Negre. Intrarea în exploatare a gazelor găsite în urma celor două campanii de foraje ar putea avea loc abia în următorul deceniu, așa cum ați putut citi recent în ediția print a revistei Capital.

Conform unui comunicat remis de Guvern, Sorin Grindeanu a reconfirmat sprijinul pentru aceste proiecte de pionierat pentru industria locală de petrol și gaze. “Guvernul este ferm angajat să asigure cadrul de reglementare necesar pentru atragerea și dezvoltarea acestor proiecte în România. Astfel de proiecte asigură accesul la tehnologii de ultimă oră, transfer de know-how, contribuie la securitatea energetică și răspund nevoilor de promovare a investițiilor pentru sectorul de petrol și gaze”, a spus premierul, conform sursei citate.

De asemenea, ministrul Economiei, Mihai Tudose, și secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, au arătat că echipele tehnice din cadrul Comitetului interministerial vor continua să lucreze pentru a asigura suportul tehnic necesar astfel încât aceste proiecte de pionierat să poată fi implementate.

Guvernul a aprobat în ședința din 2 martie un Memorandum prin care s-a decis înființarea Comitetului interministerial privind asigurarea suportului tehnic necesar pentru sprijinirea noilor proiecte energetice cu potențial de dezvoltare în partea românească a Mării Negre realizate de ExxonMobile și OMV Petrom.

Primele gaze naturale din Mare Neagră ar putea ajunge la consumatori în a doua parte a anului 2019. Mai multe detalii în revista Capital, pe care o găsiți la chioșcurile de ziare. 

Te-ar putea interesa și: