‘Tocmai am vorbit cu ministrul de finanţe, care a spus că discuţiile dintre guvern şi troică au fost finalizate şi ne îndreptăm spre adoptarea de către parlament, săptămâna viitoare, a ţintelor pe termen mediu şi a primei legi de implementare’, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al guvernului, Elias Mossialos, la un summit UE la Bruxelles.

Anterior, surse apropiate discuţiilor de la Atena au precizat că Grecia a obţinut acordul creditorilor internaţionali pentru planul de austeritate pentru următorii cinci ani menit a evita intrarea în faliment.

Astfel, noul ministru de finanţe Evangelos Venizelos ar fi ajuns la un acord cu delegaţii UE şi FMI în ceea ce priveşte majorarea taxelor şi reducerile de cheltuieli pentru a acoperi o gaură de finanţare de 3,8 miliarde de euro, au precizat sursele citate.

Un nou acord cu FMI
Papandreou a cerut oficial joi seară un nou plan de ajutor financiar din partea UE şi FMI, după cel în valoare de 110 miliarde de euro stabilit în urmă cu un an, a anunţat Uniunea Europeană într-un comunicat, citat de AFP.

‘În urma cererii guvernului grec, anunţată de premierul elen’, s-a decis să se lucreze asupra punerii la punct a ‘principalilor parametri ai unui nou program’ de ajutor ‘care va fi susţinut de partenerii săi europeni şi de Fondul Monetar Internaţional’, se arată într-o declaraţie a liderilor UE, transmisă la sfârşitul primei zile a unui summit la Bruxelles.

Papandreou a oficializat o cerere care era de fapt deja considerată de câteva săptămâni ca fiind admisă, ţinând cont de dificultăţile ţării în a obţine finanţări. Eforturile preparatorii sunt deja într-o fază extrem de avansată.

Cererea nu fusese încă oficializată. FMI s-a refugiat în ultimele zile în spatele acestui argument pentru a refuza să ia în considerare încă participarea sa la un nou plan de ajutor.

Din împrumutul de 110 miliarde de euro acordat pe trei ani în 2010 de UE şi FMI, a mai rămas în prezent circa jumătate, însă banii nu vor fi suficienţi. Al doilea plan de salvare, care ar urma să se întindă până la sfâritul lui 2014, va fi fără îndoială mai mare de 100 de miliarde de euro. La acesta vor contribui de asemenea şi creditori privaţi ai Greciei.

‘Şefii de stat şi de guvern din zona euro sunt de acord ca fondurile suplimentare necesare să fie finanţate din surse deopotrivă publice şi private’, altfel spus de guvernele din uniunea monetară, ajutate de FMI, dar şi de băncile private şi fondurile de investiţii creditoare ale Greciei, se arată în declaraţia liderilor UE

Grecia va trebuie să suporte ‘numeroase sacrificii’, însă aceste lucru este necesar pentru a avea din nou ‘o economie viabilă şi stabilă’, a afirmat Papandreou la sfârşitul reuniunii.

Declaraţia de la sfârşitul primei zile de summit mai precizează că liderii din zona euro îşi reafirmă ”angajamentul de a face tot ce este necesar pentru a garanta stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblul său”.
SURSA: Agerpres