Ultimul exemplu în acest sens este Sudanul, unde în acest sezon exporturile de grâu ale Rusiei au crescut cu 87%, ceea ce a făcut din această ţară africană cel de al şaptelea mare consumator mondial pentru grâul rusesc, arată cifrele publicate de Institute for Agricultural Market Studies. 

Modificarea atitudinii consumatorilor, cumulată cu al treilea an de recolte consistente şi deprecierea rublei, a permis Rusiei să livreze grâu până în ţări îndepărtate precum Indonezia, ceea ce a redus cotele de piaţă ale furnizorilor tradiţionali precum SUA, Uniunea Europeană şi Australia. 

„Competitivitatea grâului provenit din regiunea Mării Negre este principalul motiv pentru care grâul rusesc a înlocuit grâul din Australia pe piaţa din Sudan. Australia nu a exportat aproape nimic în ultimii ani în Sudan şi fără îndoială situaţia se va repeta şi în acest an”, a declarat Tom Basnett, manager la firma de consultanţă Market Check din Sydney. 

Potrivit firmei de consultanţă, în sezonul 2016-2017, Rusia a fost principalul furnizor de grâu al Sudanului, urmată de Uniunea Europeană. În sezonul care a început în luna iunie 2017 şi până în luna decembrie 2017 Sudanul a cumpărat deja 821.000 de tone de grâu din Rusia. Aceasta în condiţiile în care Sudanul nu a important grâu rusesc până în 2014, anul în care producătorii locali de făină au decis că grâul rusesc îndeplineşte condiţiile de calitate. 

Departamentul american al Agriculturii estimează că în acest sezon Sudanul va fi al cincilea mare importator de grâu de pe continentul african, cu o cantitate de aproximativ 2,6 milioane tone. 

Rusia ar putea beneficia şi mai mult de pe urma modificării politicii guvernului sudanez. Ambasadorul Sudanului în Rusia, Nadir Yousif a declarat că ţara sa a liberalizat preţurile la pâine, ceea ce îi va încuraja pe producători locali de făină să majoreze importurile. 

„Acum că preţurile sunt liberalizate, ne aşteptăm ca firmele ruseşti să vină cu oferte atractive pentru piaţa din Sudan astfel încât să putem obţine peste un milion de tone. Vorbim de o cantitate de ordinul a 1,5 milioane de tone”, a spus Nadir Yousif. 

AGERPRES