În curând, Chrome va avea un nou algoritm de compresie numit Brotli, care poate să reducă dimensiunea documentelor cu între 20 – 26% mai mult decât soluţiile deja existente pe piaţă.

Algortimul de compresie actual, Zopfli, va rămâne şi el valabil, cel puţin pentru încă o perioadă bună de timp, Google precizând că aceasta este deja implementată pe diferite soluţii, iar anularea sa nu va avea loc chiar acum.

Brotli, tradus prin „pâine mică”, este o afacere nemaipomenită, fiind de fapt, potrivit Google, un „format de date cu totul nou”.

Într-un studiu, Google a măsurat viteza de compresie şi compresia Brotli, comparativ cu standardele actuale, precum Zopfli, LZMA şi LZHAM. Astfel, noul format a folosit mai puţin CPU decât celelalte soluţii de compresie.

Deşi este prea devreme să ne pronunţăm, Brotli este mai rapid şi mai puternic în teste, lucru ce înseamnă încărcarea paginilor mai rapid şi date de transfer mai puţine. De asemenea, acesta foloseşte mai puţin CPU (unitate centrală de procesare) şi baterie.

Testează acum Brotli şi află mai multe detalii tehnice despre subiect.