Google marchează și în acest an Ziua Națională a României, prilej de bucurie și celebrare pentru toți românii, printr-un doodle special cu steagul țării noastre.

Ziua de 1 Decembrie sărbătorește realizarea României Mari, în 1918, prin unirea tuturor provinciilor istorice într-un singur stat național, patrie a tuturor românilor.

Ziua Marii Uniri

Din păcate, în acest an, Ziua Naţională va fi marcată la nivelul întregii ţări cu respectarea măsurilor de prevenire şi limitare a răspândirii noului coronavirus, în unele cazuri evenimentele desfăşurându-se exclusiv online.

Iar parada militară tradiţională de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf nu va mai avea loc, ceremonia urmând a fi una restrânsă, fiind invitaţi ambasadori străini, medici şi personal medical.

Ziua Naţională a României este sărbătorită, în fiecare an, începând din 1990, la data de 1 Decembrie, după ce Parlamentul României a hotărât, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României.

Adunarea Naţională de la Alba Iulia adopta în această zi din 1918 rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Trebuie precizat faptul că, în data de 1 Decembrie 1990, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită atât la Alba Iulia, unde la ceremoniile organizate au participat numeroase oficialităţi române, cât şi la Arcul de Triumf din Bucureşti unde a fost organizată parada militară.

De atunci, în fiecare an, atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea oraşelor din întreaga ţară au avut loc parade militare şi au fost organizate numeroase ceremonii cuprinzând depuneri de coroane, dar şi alte manifestări.

Ziua Regalității

Înainte de 1990, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în două alte date calendaristice, având semnificații diferite.

Astfel, între anii 1866 şi 1947, Ziua Naţională a Românieia s-a ținut în data de 10 Mai, dată care are o triplă semnificaţie.

La 10 mai 1866, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen sosea la Bucureşti şi depunea, în faţa Parlamentului, jurământul de credinţă, fiind proclamat Domnitor al României, sub numele de Carol I.

La aceeaşi dată, în 1877, Carol I promulga Legea pentru desfiinţarea tributului către Înalta Poartă, în urma proclamării Independenţei de Stat a României care avusese loc la 9 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor.

La 10 mai 1881, era proclamat Regatul României. În 1947, la 30 decembrie, regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) abdica, în urma presiunilor regimului comunist, şi părăsea ţara, în ianuarie 1948, împreună cu familia.

Ziua lupte împotriva Germaniei naziste

În comunism, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 23 august.

Începând cu anul 1948 şi până în 1989, anul prăbuşirii regimului comunist în România, data de 23 august a fost Ziua Naţională a României.

La 23 august 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, România ieşea din alianţa cu Puterile Axei (Germania, Italia şi Japonia), declara încetarea unilaterală a războiului împotriva Aliaţilor (Franţa, Imperiul Rus, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii) şi declara război Germaniei naziste şi Ungariei horthyste.