Grupul american General Motors (GM) a returnat Germaniei împrumutul de 1,5 miliarde de euro acordat de stat producătorului auto Opel pentru continuarea activităţii, a declarat cancelarul german Angela Merkel, citat de Mediafax.

„Vă pot spune că fondurile pentru Opel au fost returnate de GM. Mă aştept cel puţin la o scrisoare de mulţumire de la GM în câţiva ani. Contribuabilii germani nu au pierdut un singur eurocent în toată operaţiunea Opel”, a spus Merkel.

Conducerea General Motors intenţionează să desfiinţeze 9.000-9.500 de locuri de muncă la Opel, a afirmat şeful operaţiunilor grupului din Europa, Nick Reilly, propunerea urmând să fie înaintată miercuri liderilor sindicatelor companiei.

Consorţiul Magna-Sberbank, susţinut de guvernul Germaniei, intenţiona să reducă numărul locurilor de muncă cu 10.000, de la circa 50.000 în prezent.

Statele europene au convenit, luni, să nu mai negocieze individual cu GM acordarea de ajutoare publice pentru restructurarea diviziei Opel, urmând să îşi coordoneze răspunsul săptămâna viitoare. Restructurarea Opel necesită 3,5 miliarde de euro.

Jumătate din angajaţii GM în Europa lucrează la uzinele Opel din Germania, respectiv 25.000 de persoane.

Grupul american mai deţine uzine în alte şase state europene, respectiv Belgia, Marea Britanie, Spania, Polonia, Ungaria şi Austria.

SURSA: Mediafax