Procurorii îl acuză pe soțul infantei Cristina că s-ar fi înțeles cu responsabili politici pentru a deturna fonduri publice către o corporație constituită tocmai pentru acest scop.
Judecătorul care soluționează acest caz, a confirmat că în cadrul investigației împotriva lui Urdangarin, duce de Palma, a asociațiilor acestuia în cadrul Institutului Nóos și a autorităților implicate există suspiciuni privind infracțiuni legate de fraudă, abuz de încredere, fals și deturnare de fonduri publice.
Magistratul a analizat documentele puse la dispoziție de procurori, care au pornit de la un furt de 2,3 milioane de euro din banii publici în care a fost implicat Institutul Nóos, institute care a organizat în Mallorca un forum despre turism și sport, ce a avut loc în urmă cu aproximativ șase ani.
Procuratura a avansat idea că există o diferență de circa două milioane de euro între costul real al evenimentului și banii încasați de ginerele regelui Juan Carlos și de asociații acestuia.
Iñaki Urdangarin s-a căsătorit în urmă cu 14 ani cu fiica cea mică a regelui Spaniei, și au împreună patru copii.
Urdangarin a cunoscut-o pe infanta Cristina la jocurile olimpice de la Atlanta, acesta fiind membru al echipei naționale de handbal a Spaniei.