„Suntem în discuţii cu câţiva proprietari de terenuri pentru noi achiziţii. În câteva luni vom putea vorbi de un nou amplasament. Ne uităm la zona Barbu Văcărescu, unde încă mai sunt nişte terenuri, în apropiere de Piaţa Victoriei, zonă în care ne vom uita permanent pentru terenuri, iar în acest moment ne uităm şi la zona de Vest a oraşului, pentru că sunt o serie de chiriaşi şi companii care funcţionează acolo“, a declarat Marcin Lapinski, preşedintele Skanska Property Romania, într-un interviu acordat Capital. Faptul că modelul de afaceri al companiei este bazat pe finanţarea din surse proprii permite începerea speculativă a proiectelor, un avantaj pe care suedezii îl au faţă de alţi investitori.

Primul proiect al Skanska, început în februarie anul acesta, se construieşte pe un teren achiziţionat cu circa 17 mil. euro de la o firmă controlată de omului de afaceri Gabriel Popoviciu, amplasat în apropierea pasajului Pipera. Green Court Bucharest este alcătuit din trei clădiri de birouri cu o suprafaţă totală închiriabilă de 52.000 metri pătraţi. Fiecare clădire va avea 12 niveluri supraterane şi trei subterane. Prima fază a investiţiei cuprinde o clădire de birouri cu o suprafaţă totală închiriabilă de 19.500 metri pătraţi, precum şi parcarea subterană pentru primele două clădiri ale complexului. Skanska va investi 46 mil. euro pentru prima fază, iar întregul proiect necesită o investiţie de 80 mil. euro. Suedezii estimează că vor finaliza prima etapă a dezvoltării înainte de termenul stabilit pentru trimestrul patru din 2014.

Chirii sub nivelul pieţei

Compania a început deja procesul de închiriere al Green Court Bucharest, de care se ocupă Colliers International şi CBRE. Potrivit lui Marcin Lapinski, primele contracte vor fi semnate în luna octombrie.

Intersecţia Barbu Văcărescu – Şoseaua Pipera a devenit un pol de atracţie pentru dezvoltările de birouri din ultimii ani. În această zonă sunt grupate o serie de proiecte precum Sky Tower, Nusco Tower, clădirea Oracle, Floreasca Park – care este în construcţie – şi urmează să atragă noi investiţii precum turnul de birouri Bucharest One, dezvoltat de omul de afaceri Ioannis Papalekas, un nou turn dezvoltat de Nusco pe un teren adiacent Nusco Tower şi proiectul Green Court Bucharest al celor de la Skanska.

Cu o asemenea competiţie, procesul de închiriere este extrem de dificil, însă suedezii mizează pe flexibilitatea chiriilor şi pe faptul că pot oferi un preţ mai bun decât concurenţa. „Trebuie să avem preţuri competitive, pentru că nu va plăti nimeni mai mult doar pentru a lucra cu Skanska. Strategia noastră pe orice piaţă este să fim competitivi, iar dacă asta înseamnă adoptarea unor preţuri mai mici atunci ne conformăm acestei situaţii. Chiria pe care o cerem noi pentru această zonă este de 15 euro/mp, dar în funcţie de client suntem foarte flexibili“, subliniază Lapinski.

Dezvoltarea infrastructurii rutiere

Cu puzderia de proiecte care au luat zona pasajului Pipera cu asalt, încep deja să apară preocupări vizavi de funcţionalitatea infrastructurii rutiere. Chiar dacă Primăria Municipiului Bucureşti are planuri de lărgire a bulevardului Barbu Văcărescu, investitorii nu pot aştepta ca autorităţile să îşi pună planurile în aplicare. Drept urmare, Skanska intenţionează să intervină în întâmpinarea acestei probleme.

„Aceasta este problema tuturor zonelor care devin populare. Este adevărat că dezvoltarea infrastructurii nu ţine pasul cu dezvoltarea imobiliară a zonei, dar cred că se va îmbunătăţi destul de curând. Primăria are nişte planuri pentru această zonă şi chiar dacă necesită timp, măcar se gândesc şi discută despre asta. Din perspectiva noastră, am decis să facem mici schimbări cu privire la intersecţie. Cu ce ne stă în putinţă în acest moment al construcţiei vrem să contribuim la îmbunătăţirea traficului din această zonă. Avem şi discuţii cu Primăria cu privire la ce putem noi să facem în această privinţă“, menţionează şeful Skanska România.  

Vânzarea primului proiect va fi rapidă

Modelul de afaceri al suedezilor prevede vânzarea proiectelor imobiliare dezvoltate într-un termen scurt de la finalizarea construcţiei. Acelaşi lucru este prevăzut şi pentru Green Court. Marcin Lapinski estimează că proiectul va fi vândut în mai puţin de 5 ani de la finalizare, din acest motiv suedezii poartă deja discuţii cu potenţiali investitori interesaţi de achiziţie.

„Suntem gata să vindem acest proiect oricând vom primi un preţ corect. Strategia noastră nu prevede păstrarea clădirilor pentru o perioadă lungă de timp. Cred că vânzarea va avea loc în mai puţin de 3-5 ani de la finalizarea proiectului. Nu o să avem aceste clădiri foarte mult timp în mâinile noastre“, spune Lapinski.

Pentru ca investitorii care cumpără clădiri de birouri de la Skanska în Polonia, Cehia şi ale ţări din regiune să vină în România, piaţa locală trebuie să fie suficient de puternică şi să aibă clădiri închiriate pe termen lung şi fără prea multe opţiuni de întrerupere a contractelor, potrivit şefului Skanska România.

„Purtăm discuţii cu o serie de fonduri din sud sau din Austria sau Germania, care sunt active în Europa Centrală şi de Est. Am discutat cu ei şi despre România, însă evident că vor să vadă prima dată proiectul finalizat“, mai spune preşedintele companiei.

Skanska a finanţat şi a dezvoltat 1,9 milioane de metri pătraţi de spaţii comerciale în întreaga lume, are peste 500.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în dezvoltare, iar în următorii doi ani va începe construcţia a încă 200.000 de metri pătraţi. Reprezentanţii grupului au anunţat că pregătesc, pentru următorii doi ani, investiţii în valoare de 100 mil. euro în pieţe ca Polonia, Cehia, România şi Ungaria. Compania a înregistrat anul trecut venituri totale de 132 mld. coroane suedeze (15,1 mld. euro).