Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a sosit luni la Beijing pentru a discuta despre epidemia de coronavirus, a confirmat biroul OMS din capitala chineză. Tedros are programate întâlniri cu reprezentanţi ai agenţiilor guvernamentale şi cu alţi experţi implicaţi în eforturile de gestionare a crizelor. Noua tulpină de coronavirus își are originea în orașul Wuhan și a omorât cel puțin 80 de persoane, conform celui mai recent bilanţ.

”Estimăm că, în medie, fiecare persoană confirmată a infectat 2,6 (intervalul de incertitudine: 1,5-3,5) persoane până la 18 ianuarie 2020, conform unei analize care combină estimările noastre anterioare privind mărimea focarului din Wuhan cu traseul epidemiei”, se arată într-un raport realizat de Imperial College London.

Noul coronavirus care a apărut în China și s-a răspândit în mai multe ţări se manifestă că o gripă, prin tuse, nas care curge, febră, dureri de gât și de cap, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Simptomele pot apărea între 2 și 14 zile de la expunere.

Ceea ce este însă clar e că virusul se transmite de la om la om și că sunt și persoane care se infectează, dar nu au simptome sau au simptome ușoare. În aceste condiții, autoritățile chineze au realizat ghidul pentru identificarea coronavirusului şi prezintă modalităţile de prevenire.

Simptomele infectării cu coronavirus:

– febră mare

– rinoree (nas care curge)

– tuse

– dispnee (greutate în respiraţie)

– dureri de cap

– dureri de gât

– o stare generală de rău

La bebeluşi, vârstnici şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronavirusurile pot duce la afecţiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronşita, iar în cazuri mai grave, pot duce la disfuncţii sau chiar cedări ale organelor.

Virusul misterior din China a fost numit 2019-nCoV și face parte din familia coronavirusilor, care afectează de obicei animalele, inclusiv bovine, cămile, lilieci și pisici. Rareori coronavirusii la animale pot infectă oamenii, iar apoi să se răspândească la alte persoane (cum e cazul MERS sau SARS).

Specialisitii au crezut inițial că infectarea oamenilor cu noul virus din China a provenit de la animale. Mulți pacienți au spus că nu au fost expuși la animale sau piețe în care se vindeau produse de origine animală, astfel încât ipoteza a fost infirmată. Oficiali din cadrul Comisiei de Sănătate din China au declarat că două medicamente utilizate pentru combaterea HIV au recomandări şi pentru a trata simptomele pneumoniei asociate virusului. Este vorba despre Lopinavir și Ritonavir, pe care pacienţii trebuie să le ia de două ori pe zi, scrie Bloomberg.

Principalele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii

Într-un mesaj postat pe Facebook, reprezentanții Serviciului de Ambulanță România au oferit câteva recomandări care vizează reducerea riscului de infecție cu virusul din China.

– Curaţă mâinile cu apă și săpun sau cu o soluție pe baza de alcool.

– Acoperă-ți nasul și gură cu un șervețel sau cu pliul cotului când tușești și strănuți.

– Evita contactul direct cu persoanele care au simptome de răceală sau gripă.

– Gătește bine carnea și ouăle.

– Evita contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice și domestice).