Marţi, 25 august, partidele care formează coaliţia guvernamentală din Germania au ajuns la un acord pentru prelungirea măsurilor destinate compensării impactului economic al crizei generate de COVID-19. Printre acestea se numără ajutoarele pentru şomaj parţial sau îngheţarea normelor privind insolvenţele, potrivit Reuters.

Acord politic dintre partidele aflate la guvernare vine într-un moment în care economia germană, cea mai mare din Europa, a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai severă contracţie de la debutul publicării datelor statistice, o scădere de 9,7% potrivit datelor revizuite.

În acest context, Guvernul de la Berlin se vede nevoit să diminueze pe cât posibil efectele economice ale crizei sanitare, mai ales având în vedere că în toamna lui 2021 urmează să aibă loc alegeri parlamentare.

Coronavirusul rămâne o realitate şi o provocare”, a declarat liderul Uniunii Creştin Democrate CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, după şapte ore de discuţii cu partenerii de coaliţie, Partidul Social-Democrat. “Astăzi am convenit să prelungim măsurile importante şi eficiente cu privire la modul în care răspundem la coronavirus”, a adăugat Annegret Kramp-Karrenbauer.

Printre principalele decizii se numără prelungirea, până la finele lui 2021, a subvenţiilor pentru contractele de muncă cu timp redus, care urmau să expire în luna martie 2021, precum şi prelungirea, tot până la finele anului următor, a subvenţiilor pentru IMM-uri. De asemenea, partidele care formează coaliţia guvernamentală au decis să prelungească măsurile destinate să limiteze falimentele prin autorizarea companiilor care întâmpină dificultăţi financiare să amâne procedurile de insolvenţă până la finele anului, scrie Agerpres.

Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a aprobat un pachet semnificativ de stimulente, în valoare de peste 130 de miliarde de euro, în speranţa că va readuce pe creştere economia germană.

Datele privind economia Germaniei publicate marţi

Economia germană a înregistrat în trimestrul al doilea o contracţie record de 9,7%, ca urmare a colapsului cheltuielilor de consum, investiţiilor companiilor şi exporturilor în cel mai grav moment al pandemiei de COVID-19, a anunţat marţi Oficiul federal de statistică (Destatis).

Chiar dacă este vorba de o contracţie uşor mai mică decât cea de 10,1% anunţată iniţial de Destatis, este vorba de un declin semnificativ mai mare decât cel de 4,7% înregistrat în primul trimestru din 2009, în perioada crizei financiare mondiale. Aceasta înseamnă că pandemia de COVID-19 a provocat primei economii europene cel mai grav declin înregistrat de la debutul publicării datelor statistice în 1970.

Destatis a precizat că în trimestrul aprilie-iunie 2020 cheltuielile de consum au scăzut cu 10,9% comparativ cu primul trimestru, investiţiile de capital s-au diminuat cu 19,6% iar exporturile s-au prăbuşit cu 20,3%.

De asemenea, lucrările de construcţii, care în mod normal sunt un motor de creştere pentru economia germană, au scăzut cu 4,2%. Singura veste bună în trimestrul al doilea a venit din partea consumului de stat, care a crescut cu 1,5% comparativ cu trimestrul precedent, datorită programelor de salvare lansate de Guvernul de la Berlin.