Cancelarul german Angela Merkel a promis sâmbătă creşterea ritmului campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, transmite dpa, citată de Agerpres.

”A fost un start lent. Câteva sute de oameni au fost vaccinaţi zilnic la început şi numărul creşte în fiecare zi – ritmul va spori”, a spus Merkel în podcastul său săptămânal.

Potrivit celor mai recente date difuzate de Institutul Robert Koch, aproape 500.000 de persoane au primit cele două doze de vaccin, ceea ce înseamnă o medie de 40.000 de vaccinări realizate în fiecare zi în ţara cu 83 de milioane de locuitori.

”Vom avea vaccin suficient pentru toată lumea în Germania”, a explicat şefa executivului german, adăugând că în câteva luni autorităţile vor ”fi capabile de a oferi posibilitatea vaccinării pentru oricine doreşte”.

Ministrul Sănătății din Germania îndeamnă la răbdare

Ministrul Sănătății din Germania, Jens Spahn, a răspuns sâmbătă la criticile privind ritmul lent al lansării vaccinului și a cerut țării să aibă răbdare în timpul lungului drum de ieșire din pandemia de coronavirus, transmite Reuters.

„Lucrurile se îmbunătățesc pas cu pas, acum peste 500.000 de oameni au fost vaccinați”, a spus Spahn la un seminar online de întrebări și răspunsuri cu medicii.

Germania va primi aproximativ 12 milioane de doze de la Moderna și BioNTech / Pfizer până la sfârșitul lunii martie, a spus el, adăugând că această cifră va crește în al doilea și al treilea trimestru.

„Avem nevoie de răbdare. Am început drumul în acest sens, dar încă mai avem de parcurs o cale lungă ”, a adăugat el.

Mass-media și unii specialiști din domeniul sănătății au criticat guvernul pentru întârzieri în administrarea vaccinului comparativ cu alte țări, inclusiv Marea Britanie și Israel, și pentru că au fost comandate prea puține doze.

Coordonarea vaccinării va continua la nivel european

Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen sunt „hotărâţi să continue” strategia colectivă de achiziţionare de vaccinuri de către Uniunea Europeană.

„Această coordonare europeană trebuie să acopere atât comenzile pentru vaccinuri cât şi unităţile de producţie din Europa”, a adăugat comunicatul prezidenţial după apeluri succesive în acest sens din partea preşedintelui francez Macron către cancelarul german şi apoi către preşedintele Comisiei Europene.