Europa face eforturi uriașe pentru a-și proteja resursele, iar în acest context, Germania ia o decizie fără precedent care urmează să intre în vigoare începând cu anul 2022.

Potrivit Dpa, Camera inferioară a parlamentului german, Bundestagul, a votat joi interzicerea pungilor din plastic în supermarketuri începând din 2022, relatează agerpres.

Mai exact, se pare că pungile din plastic uşoare pe care clienţii le iau de obicei de la casele de marcat urmează să fie interzise după o perioadă de tranziţie care a fost prelungită de la şase la 12 luni la cererea industriei.

Aceste pungi sunt excluse din interdicție

Totuși, în ciuda noilor reguli, se pare că pungile reutilizabile şi pungile subţiri din plastic de la raioanele de legume şi fructe sunt excluse din interdicţie. Ministrul Mediului a subliniat faptul că în acest mod resursele ar putea fi protejate, având în vedere faptul că există și alte alternative mult mai eficiente.

”Punga de plastic este simbolul irosirii resurselor”, a afirmat ministrul Mediului, Svenja Schulze, care a iniţiat interdicţia. ”Alternative eficiente sunt coşurile pentru cumpărături, pungile din pânză lavabile pentru fructe şi legume şi cutiile refolosibile (…)”, a adăugat ministrul.

Se pare că majoritatea pungilor de plastic sfârșesc aruncate, iar pe lângă faptul că resursele sunt irosite, există și un risc mai crescut în ceea ce privește poluarea.

Cu toate acestea, organizaţia pentru apărarea mediului WWF consideră că interdicţia este numai simbolică. Pungile din plastic reprezintă doar 1% din consumul de plastic din Germania.

Și în România o astfel de decizie s-a vrut a fi implementată, însă inspectorii ANPC au descoperit pe parcursul timpului că nu toate unitățile respectă această măsură.