Germania face anunțul momentului. Decizie luată de cancelarul Angela Markel

Anunț major din Germania. Toate regulile impuse de autorități urmează să fie relaxate. Mai exact, potrivit AFP, cancelarul Angela Merkel a acceptat miercuri seară deblocarea treptată a dispozitivului anti-COVID-19 din Germania. Ea a cedat astfel nemulţumirii crescânde în rândul opiniei publice şi propriului guvern cu şapte luni înainte de alegerile parlamentare, informează Agerpres

Negocierile au fost dure și au durat aproximativ nouă ore. În urma discuțiilor, cancelarul şi liderii celor 16 landuri federale ale ţării au ajuns la un acord asupra unui calendar pentru relaxarea măsurilor de izolare parţială. De menționat este faptul că, restricțiiile impuse în Germania sunt în vigoare de la sfârşitul anului trecut.

Totodată, Angela Merkel și-a arătat speranța pentru noua perioadă care va începe.

“Astăzi putem vorbi despre încredere şi speranţă”, a afirmat cancelarul german într-o conferinţă de presă, apreciind că ţara sa intră acum “într-o nouă fază” a luptei împotriva pandemiei, posibilă în special prin accelerarea vaccinărilor.

Cancelarul german a vorbit și despre vaccinare din țară. Potrivit aesteia, Germania va autoriza astfel vaccinul AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani. Intervalul dintre administrarea a două doze va fi, de asemenea, prelungit, pentru a permite vaccinarea mai multor pacienţi.

Noi restricții în Germania

Totuși, în ciuda eforturilor, viaţa va continua să se desfăşoare în ritm lent, majoritatea restricţiilor fiind prelungite cel puţin până la 28 martie pentru a contracara creşterea cazurilor şi răspândirea mutaţiei britanice, reprezentând în prezent 46% din contaminări.

În ceea ce privește reuniunile private, acestea vor fi posibile, însă, începând cu 8 martie, între două familii, cu condiţia ca acestea să nu depăşească în total cinci persoane.

Totodată, librăriile, florăriile şi şcolile de şoferi, care s-au redeschis deja în unele landuri, vor putea din nou să primească vizitatori în toată ţara.

De menționat este faptul că, Angela Merkel a cedat în faţa landurilor federale în legătură cu un prag de incidenţă de 35 la 100.000 sub care s-ar trece la ridicarea altor restricţii. Pragul de 50, mai puţin restrictiv, a fost în cele din urmă reţinut pentru a deschide calea, de la sfârşitul lunii martie, redeschiderii restaurantelor în aer liber, sectoarelor culturale şi sportive. Peste 100, restricţii severe vor fi reintroduse imediat.

În prezent, un singur land, Turingia (ex-RDG), înregistrează o rată peste 100. De cealaltă parte însă, numai două prezintă o incidenţă sub 50 într-o ţară în care COVID-19 a ucis peste 70.000 de oameni.