„Pe investitori nu i-ar descuraja atât prezenţa AfD în Bundestag, cât eventuale manifestări xenofobe sau acţiuni de protest, cum sunt cele organizate de Pegida. În contextul prezenţei AfD în legislativul german, opinia publică internaţională va fi şi mai sensibilă la asemenea subiecte”, a declarat Fuest, ]ntr-un interviu acordat publicației Deutsche Welle, varianta online.

„Nu cred că investitorii se vor retrage neapărat din Germania, dar îmi pot imagina că vor prefera să se stabilească mai degrabă în vestul ţării şi nu în partea de răsărit. Dacă se va întâmpla aşa, problemele economice cu care se confruntă oricum estul Germaniei vor lua amploare prin xenofobie şi populism”, a mai spus economistul.     

El crede că „se pot face progrese în politica economică şi că în noua constelaţie se vor evita anumite greşeli pe care le-a făcut Marea Coaliţie conservator-socială”.

Fuest dă ca exemplu prevederea privind limita maximă a chiriilor. „S-a crezut că prin stabilirea unei limite maxime a preţului la chirie s-ar putea rezolva problema spaţiului tot mai redus de locuit şi s-ar veni în sprijinul celor cu bani puţini, pentru a-şi putea găsi şi ei locuinţe plătibile. Ce s-a obţinut a fost mai degrabă contrariul. Astfel de greşeli vor putea fi evitate”, a menționat specialistul.

Conservatorii germani ai Angelei Merkel au câştigat alegerile legislative, dar sărbătoarea a fost stricată de intrarea istorică a dreptei naţionaliste în parlamentul federal şi de căutarea unei majorităţi care se anunţă a fi complicată, a transmis AFP duminică, într-un comentariu pe marginea scrutinului din Germania.

CDU-CSU, cu cifre între 32,7 şi 33,3%, conform estimărilor, ar înregistra cel mai slab scor electoral al său, mai mic decât precedentul minim istoric atins deja de doamna Merkel (33,8%, în 2009). Formaţiunea sa îi devansează clar pe social-democraţii lui Martin Schulz (SPD, 20-21%).

Victoria conservatorilor este umbrită de asemenea de rezultatul formaţiunii Alternativa pentru Germania (AfD), partid anti-imigraţie, care ar ocupa poziţia a treia, fapt ce provoacă un şoc pentru ţară.