Marţi, ministrul grec al Economiei, George Stathakis a declarat că obiectivul iniţial privind veniturile din privatizări a fost unul nerealist, estimând că în acest an autorităţile de la Atena ar putea strânge doar şase-şapte miliarde de euro din privatizări. 

În replică, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe a subliniat miercuri că anul trecut Guvernul grec şi creditorii internaţionali au convenit un Memorandum de Înţelegere care prevede că Grecia trebuie să strângă 50 de miliarde de euro din privatizări. 

"În ceea ce ne priveşte, acest Memorandum de Înţelegere este în continuare valabil", a declarat purtătorul de cuvânt Friederike von Thiesenhausen. 

De asemenea, un purtător de cuvânt al cancelarului german a afirmat că poziţia Berlinului cu privire la programul de asistenţă cu Grecia nu s-a modificat după reuniunea pe care Angela Merkel a avut-o marţi cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde. 

"Poziţia noastră e că o reducere a valorii nominale a datoriei Greciei nu este posibilă, din motive legale", a declarat Steffen Seibert, adăugând că Germania vrea în continuare ca FMI să fie inclus în actualul program de asistenţă cu Grecia. 

FMI a condiţionat participarea la un acord de asistenţă cu Grecia de o promisiune fermă din partea partenerilor din zona euro privind o reducere a datoriei Greciei. În schimb, Germania susţine că o reducere a datoriei nu poate fi discutată până când autorităţile de la Atena nu demonstrează că respectă termenii acordului de asistenţă. Berlinul a lăsat să se înţeleagă că ar putea oferi Greciei o anumită flexibilitate prin prelungirea maturităţii unor credite însă, marţi, Merkel a reiterat poziţia Germaniei potrivit căreia o reducere ("haircut") a datoriei Greciei nu este posibilă atâta timp ţara este membră a zonei euro. 

În 2015, Grecia a semnat al treilea acord de asistenţă de după 2010, în urma căruia va beneficia de împrumuturi în valoare totală de 86 de miliarde de euro. Până acum Atena a primit 21,4 miliarde de euro dintr-o tranşă iniţială de 26 de miliarde de euro. În prezent, reprezentanţii creditorilor internaţionali evaluează reformele adoptate de autorităţile elene. Premierul grec Alexis Tsipras speră că evaluarea se va finaliza cu succes, ceea ce ar duce la deblocarea unor noi fonduri în valoare de cinci miliarde de euro şi, de asemenea, va deschide calea pentru debutul discuţiilor în vederea reducerii datoriilor Greciei. AGERPRES