Datele publicate vineri, 8 ianuarie, de către Oficiul federal de statistică, importurile au înregistrat un avans de 4,4%. Între timp, exporturile din cea mai mare economie europeană au urcat cu 2,2% în noiembrie, arată datele Destatis.

În aceste condiţii, excedentul comercial al Germaniei, în date ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, s-a situat la 16,4 miliarde de euro (20,07 miliarde de dolari) în noiembrie. Analiştii se aşteptau la un avans al exporturilor de 0,8% şi al importurilor de 0,4% în noiembrie.

Producătorii germani au făcut faţă mult mai bine decât se temeau analiştii

În noiembrie, producţia industrială a crescut cu 0,9%, în timp ce economiştii previzionau o expansiune de 0,8%. Este a şaptea lună de creştere consecutivă a exporturilor şi a producţiei industriale, conform Destatis.

„Datele publicate vineri confirmă că producătorii germani au făcut faţă mult mai bine decât se temeau analiştii noilor restricţii impuse în noiembrie şi sugerează că economia a înregistrat aproape sigur creştere în trimestrul patru din 2020”, a apreciat Andrew Kenningham, economist şef la Capital Economics, conform reuters.com

„Totuşi, s-ar putea înregistra un declin al economiei în primul trimestru din acest an, deoarece este puţin probabil ca restricţiile să fie atenuate până în primăvară”, a adăugat acesta.

De asemenea, autorităţile de la Berlin au anunţat marţi prelungirea restricţiilor în Germania până la 31 ianuarie. Şcolile, precum şi majoritatea magazinelor nealimentare, barurile, restaurantele, instituţiile culturale, sportive şi de agrement vor rămâne închise până la această dată.

„De asemenea, le cerem tuturor cetăţenilor să limiteze contactele la minimum” pentru a combate pandemia, a declarat cancelarul Angela Merkel, într-o conferinţă de presă, după o reuniune cu cei 16 preşedinţi ai landurilor federale.

Germania prelungește perioada de lockdown

Starea de lockdown în Germania va fi prelungită până la 31 ianuarie, cu reglementări mai stricte, au convenit, marţi seara, cancelarul german Angela Merkel şi liderii celor 16 landuri, relatează dpa şi AFP, citate de Agerpres.

Germania a gestionat cu mai mult succes decât multe alte ţări din Europa primul val al pandemiei, în primăvară, însă situaţia s-a schimbat în timpul valului doi.

Ţara a impus un al doilea lockdown sever începând cu 16 decembrie, închizând şcolile, magazinele neesenţiale şi restaurantele, după ce lockdown-ul parţial de la începutul lui noiembrie nu a reuşit să reducă numărul mare de contaminări.