Mircea Geoană doreşte menţinerea scutirii de la plata impozitului pentru profitului obţinut din tranzacţiile realizate la bursă şi în 2010, pentru stimularea investiţiilor pe piaţa de capital.

„Pentru stimularea investiţiilor pe bursă, consider ca scutirea impozitului pe profit, o măsură luată anul trecut pentru 2009, trebuie menţinută şi în 2010. Astfel se va stimula atragerea de capital”, a afirmat Geoană, prezent marţi la deschiderea şedinţei bursiere.

Neimpozitarea câştigului obţinut la bursă a fost pusă în aplicare la începutul acestui an, în vederea sprijinirii investitorilor, în contextul crizei financiare. Cabinetul Tăriceanu a decis, în octombrie 2008, ca profiturile realizate din investiţiile bursiere să nu fie impozitate în 2009, investitorii având posibilitatea să reporteze în 2010 pierderile înregistrate în 2009, cu scopul reducerii valorii impozitului pe profit.

Fostul ministru liberal al Finanţelor Varujan Vosganian a afirmat recent că scutirea de impozit ar trebui menţinută şi în acest an.

A devenit interesat de Fondul Proprietatea

Geoană a mai spus ca România trebuie să profite de sursele de venit pe care le oferă Fondul Proprietatea şi tranzacţionarea certificatelor de emisie a dioxidului de carbon.

„Avem la îndemână câteva surse de venit pentru anul viitor, cum ar fi Fondul Proprietatea şi tranzacţionarea certificatelor de emisie a dioxidului de carbon. Când ai la îndemână un volum important de resurse, trebuie să îl foloseşti ca un fond suveran de investiţii. De la Fondul Proprietatea aveam câteva sute de milioane de euro, iar din tranzacţionarea certificatelor putem câştiga peste un miliard de euro. Acest lucru trebuie dezbătut cu viitorul prim-ministru şi ministrul de Finanţe, pentru a vedea cum vor fi folosite aceste fonduri”, a afirmat liderul PSD.

El a explicat că aceste lucruri sunt analizate de Mircea Ursache, fost preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi membru PSD.

Mircea Ursache a depus la Guvern, la începutul lunii septembrie, un proiect privind înfiinţarea Fondului Suveran, care urma să administreze toate participaţiile deţinute de stat.

SURSA:Mediafax