Astăzi, 5 mai, reîncepe şcoala, cu prezenţă fizică, pentru aproape 1,9 milioane de elevi.

Totul depinde de rata de infectare stabilită pentru localităţi

Este vorba despre elevii înscrişi la grădiniţe şi în ciclul primar, dar şi despre aproape 500.000 de elevi care locuiesc în localităţi unde rata de infectare este mai mică de 1 la mia de locuitori.

Elevii din clase terminale vor reveni la şcoală de-abia luni, 10 mai. Cât despre cei care locuiesc în mai bine de 1.100 de localităţi a căror rată de infectare cu COVID-19 depăşeşte 1 la mia de locuitori, ei vor continua să facă şcoală online.

Cu o zi în urmă, marţi, Ministerul Educaţiei a publicat incidenţa cazurilor de COVID-19 pe localităţi. În funcţie de această listă, s-a stabilit modul în care se vor relua cursurile.

Există două scenarii

Ordinul ministrului Educaţiei prevede existenţa a două scenarii:

  • scenariul verde, în care toţi elevii sunt prezenţi fizic la şcoală, în localităţile unde incidenţa este sub 1 la mie;
  • scenariul galben, în localităţile cu incidenţa peste 1 la mie, unde merg fizic la şcoală preşcolarii din elevii din clasele primare, terminale şi speciale.

În restul cazurilor, cursurile se vor desfăşura online.

În prezent, peste 1.100 de localităţi din România sunt în scenariul galben. Cea mai mare rată de infectare din ţară, de 8,37, se înregistrează în localitatea Berzoia din judeţul Caraş-Severin.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat că vor merge fizic la şcoală toţi elevii din învăţământul primar şi grădiniţe – 1.400.000, dar şi elevii de clasele a cincea, a şasea, a şaptea, a noua, a zecea, a unsprezecea din cele 2.057 de localităţi cu rata de infectare sub 1 la mie, potrivit News.ro.

Oficialul a mai precizat că elevii din clasele de gimnaziu şi liceu din alte 1.124 de localităţi, unde rata de infectare depăşeşte pragul de 1 la mie, vor reîncepe şcoala online.

În fiecare zi de vineri, se va stabili cum au loc cursurile în săptămâna următoare

El a explicat că raportat la rata de infectare din fiecare zi de vineri se va stabili cum se desfăşoară cursurile în săptămâna următoare.

“Oricum, luni, indiferent de scenariu, vor reveni la şcoală elevii din clasele terminale. Este vorba de 370.000 de elevi de clasa a opta, a XII-a, a XIII-a şi de elevi din clasele terminale din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal”, a arătat el.

El a menţionat că elevii de clasa a XII-a vor încheia cursurile în 4 iunie, iar elevii de clasa a VIII – în 11 iunie, pentru a susţine Evaluarea Naţională cu prezenţă fizică în sesiunea normală începând din 22 iunie. Examenul de Bacalaureat va începe în 28 iunie.

“Deci 1.400.000 sunt copiii din grădiniţe şi ciclul primar, 370.000 sunt cei din clasele terminale, avem aproape 500.000 de elevi de clasa a cincea, a şasea, a şaptea, a noua, a zecea, a unsprezecea care învaţă în localităţi în care rata de infectare le permite accesul la şcoală cu prezenţă fizică”, a enumerat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei mai spune că se vor face cursuri cu prezenţă fizică în toate cele 185 de şcoli speciale în care învaţă peste 27.000 de elevi.