Cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est dă asigurări că a implementat o serie de măsuri pentru a asigura buna desfăşurare a activităţilor şi pentru a proteja sănătatea angajaţilor şi clienţilor, potrivit unui comicat remis vineri către agerpres.ro

Asigurarea energiei de care ţara are nevoie

„Ne confruntăm cu o situaţie globală fără precedent, care necesită un răspuns rapid şi ferm din partea oamenilor, a companiilor şi a autorităţilor. Ne-am mobilizat echipele şi lucrăm îndeaproape cu autorităţile pentru a asigura energia de care ţara are nevoie, implementând în acelaşi timp măsuri adecvate pentru sănătatea angajaţilor şi clienţilor noştri”, a declarat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.

Pentru a asigura furnizarea de energie, compania a activat Planul pentru Continuarea Activităţii, care prevede măsuri specifice pentru asigurarea continuităţii operaţiunilor esenţiale, ţinând cont de etapele diferite ale situaţiei generate de coronavirus.

Astfel, o echipă de management special desemnată monitorizează zilnic situaţia şi lucrează intens să ţină sub control impactul asupra operaţiunilor şi al infrastructurii critice.

Activitatea în zonele de producţie din Upstream, în rafinărie şi în centrala electrică a fost organizată astfel încât să asigure continuitatea operaţiunilor, implementând în acelaşi timp măsurile impuse de autorităţi.

Măsurile recomandate de autorităţi

„Pentru protejarea angajaţilor şi clienţilor noştri, am implementat lucrul de acasă pentru angajaţii care pot lucra de la distanţă şi am flexibilizat programul de lucru. Folosim în mare măsură aplicaţii online şi instrumente video şi electronice pentru şedinţe şi pentru semnarea documentelor, asigurând astfel, pe cât de mult posibil, distanţarea socială”, se arată în comunicat.

De asemenea, în document se menţionează că toate măsurile recomandate de autorităţi au fost implementate în staţiile de carburanţi OMV şi Petrom, de la măsuri stricte de igienă la mesaje despre prevenţie pentru clienţi şi închiderea temporară a zonelor gastro, furnizând doar produse alimentare la pachet. Angajaţii din benzinării sunt dotaţi cu dezinfectanţi, mănuşi de unică folosinţă şi măşti. În plus, compania a suplimentat livrarea de produse în ambele reţele de distribuţie pentru a satisface nevoile clienţilor.

„Avem experienţă dovedită în gestionarea crizelor, demonstrată de maniera de succes în care ne-am desfăşurat activitatea pe perioada crizei economice din 2008-2009 şi a crizei preţului petrolului din 2014 – 2016. Estimăm că modelul nostru de business integrat, cu rafinăria Petrobrazi pe lanţul valoric al petrolului şi centrala electrică Brazi pe lanţul valoric al gazelor naturale, va contribui la susţinerea rezultatelor noastre financiare. Cu toate acestea, suntem conştienţi că, de data aceasta, ne aflăm în faţa unei situaţii de o dificultate fără precedent, cu un context extrem de nefavorabil al preţului ţiţeiului, coroborat cu o situaţie economică în curs de deteriorare, care impune măsuri adecvate şi luate la timp pentru a reduce impactul asupra poziţiei noastre financiare. Prin urmare, vom creşte eforturile de prioritizare a investiţiilor, de optimizare a portofoliului şi de reducere a costurilor, menţinându-ne angajamentul pentru siguranţă, pentru reducerea amprentei de carbon şi pentru crearea de valoare pentru stakeholderii noştri”, precizează sursa citată.

Cel mai mare contribuabil la bugetul de stat

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediula 793 benzinării, la sfârşitul lui 2019, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, deţine 20,639% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de 30,4 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2019.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În perioada 2007-2019, compania a alocat aproximativ 66 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.