Un fumător din România are un coş de consum mai mare cu aproximativ 30% decât cel al unui nefumător. Vestea proastă pentru fumători este că ţigările vor continua să se scumpească, pentru că statul vrea accize şi mai mari

Dintr-un pachet de 20 de țigarete, 12 reprezintă acciza, 4 TVA, iar 4 venitul producătorului (incluzând costul materiei prime, salariile, marja de retail, transportul, profitul cu impozitul aferent, etc.), arată calculele JTI România, cerute de economica.net.

Acestea arată că accizele şi TVA-ul fac cam 75-80% din preţul unui pachet de ţigări, ca apoi să vină şi celelalte impozite plătite de producător pe desfăşurarea activităţii.

Câştigul obţinut de comercianţi din vanzarea directă a produselor din tutun este foarte mic, însă comercializarea acestora impulsionează vânzările altor produse, mai spun specialiştii JTI.

Acciza creşte din nou din cauza modificării Codului Fiscal prin controversata OUG 114/2018, care prevede  un calendar de crestere anuală a accizei, până în 2022.

Următoarea creştere  a accizei este prevăzută pentru aprilie 2020, de la aproape 484 lei/mia tigarete la 501 lei/mia ţigarete.

Alte costuri noi apar pentru producători via Uniunea Europeană. După 20 mai, fiecare pachet trebuie să aibă un cod unic şi fiecare mişcare a produsului să fie înregistrată în sistem. Din cauza felului în care Uniunea a făcut treaba, s-ar putea ca aceste coduri să nu existe, iar sistemele informatice să nu fie funcţionale.

Până pe 20 mai, luna viitore, producătorii din România trebuie să implementeze un sistem de trasabilitate a ţigaretelor, T&T, costisitor şi inutil, dat fiind că va monitoriza ţigaretele din interiorul UE, in timp ce peste 90% din produsele din tutun de pe piaţa neagră provin din afara Uniunii, spun reprezentanţii JTI.