Federaţia Română de Fotbal a modificat, miercuri, protocolul medical pentru desfăşurarea competiţiilor, astfel că jucătorii şi oficialii depistaţi pozitiv la COVID-19 nu vor trebui retestaţi RT-PCR timp de 90 zile de la vindecare, cu excepţia celor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă.

„Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal a decis azi modificarea protocolului medical pentru desfăşurarea competiţiilor.

”Un rezultat pozitiv nu poate fi considerat o nouă infecţie”

Prin noile prevederi referitoare la cazurile depistate pozitiv în urma testării COVID, conform noului protocol, pacientul pozitiv SARS COV 2 nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 zile de la vindecare, cu excepţia persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă”, informează site-ul oficial al FRF.

Dacă persoana este totuşi retestată, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecţie, cu excepţia persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă.

Astfel, jucătorii pozitivi care ulterior sunt declaraţi vindecaţi îşi pot desfăşura în mod normal activitatea sportivă.

Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1819

Cluburile de fotbal şi futsal care au înregistrat sau vor înregistra cazuri pozitive nu vor mai fi nevoite să testeze persoanele respective timp de 90 de zile, fiind, implicit, scutite de costurile testărilor RT-PCR.

Decizia a fost adoptată luând în considerare Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1819 din 27.10.2020 privind modificarea şi completarea Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, de către unităţile sanitare, precum şi de către serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi de către medicii de familie a măsurilor în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Trebuie precizat că mai ales finalul sezonului trecut al primei ligi de fotbal a fost grav afectat din cauza numeroaselor infectări cu noul coronavirus în rândul jucătorilor.