Italia? O țară de noi săraci în care oameni care până ieri nu aveau nicio problemă, stau la rând pentru a primi mâncare de la organizații caritabile și unde 11,5 milioane de lucrători nu mai primesc niciun fel de venituri.

Cea mai comună mărturie a „noilor săraci”? Mereu aceeaşi: ”Înainte făceam voluntariat pentru persoanele fără adăpost, acum însă, am nevoie de ajutor”.

Italienii, noii săraci ai Europei

Acesta este portretul nemilos pe care agenția franceză de știri Agence France-Presse (Afp) îl face Italiei.

O Italie în genunchi, epuizată de pandemia Covid-19, atât din punctul de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere economic.

Deși criza noului coronavirus pare să se fi redus, italienii se confruntă acum cu o provocare și mai delicată. Motorul țării, înghețat timp de două luni în încercarea de a stopa răspândirea virusului, a provocat un scurtcircuit care ar putea face praf sistemul economic al națiunii.

Nu contează că Giuseppe Conte continuă să se arate optimist și zâmbitor în fața italienilor în discursurile sale către națiune. Presa internațională nu s-a lăsat înşelată de retorica premierului.

”O țară de nefericiți”

Pe scurt, AFP consideră Italia o țară de nefericiți, unde cei care nu au fost uciși sau infectați de Covid-19, riscă să moară de foame, scrie Il Giornale.

Jumătate din forța de muncă oficială nu mai poate produce nimic. De la muncitori, la lucrători independenți, până la tinerii profesioniști, iar lista celor care nu mai au lichidităţi include reprezentanți ai tuturor categoriilor de producție, chiar și pe cei care în crizele anterioare au reușit să scape de furtună.

Și asta fără a ține cont de oamenii care înainte de pandemie au lucrat la negru și care acum, între interdicții și măsuri de securitate, se află în situaţii disperate.

Un cadru nemilos

Lungul reportaj al AFP, semnat de corespondentul agenției din Italia, Alexandria Sage, demolează fără milă Italia.

Reportajul începe ilustrând ceea ce se întâmplă într-o zi obișnuită la o organizație caritabilă din Roma:

”Cu câteva seri înainte, în fața organizației se aflau o mulțime de persoane care veniseră pentru cele 130 de pungi cu mâncare distribuite de voluntari, supravegheaţi de oamenii de la Crucea Roșie.

Economia era bolnavă dinainte

O hoardă din ce în ce mai mare de oameni disperați, în care apar chipuri care nu mai fuseseră văzute înainte de pandemie”.

În timp ce guvernul încă trebuie să definitiveze decretul de relansare (celebrul decret din aprilie), Afp subliniază cum clasa „noilor săraci” este hrănită din ce în ce mai mult de organizaţiile de caritate.

Aparent, această clasă s-a „dezvoltat peste noapte”, chiar dacă este „doar rezultatul unei economii care era bolnavă deja înainte de apariţia coronavirusului”.

Iar în mijlocul oamenilor nevoiași care stau la coadă, există unii care se hazardează în profeții sinistre:

”Companiile trebuie să reia activitățile, pentru că în cazul în vom rămâne blocați încă o lună, vom avea un război civil. Oamenii sunt disperați”.