Producătorul, care a fost afectat puternic de criza preţurilor la minierul de fier şi de impactul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, a mai anunţat că mina din Tonkolili, Sierra Leone, a rămas închisă, chiar dacă au continuat discuţiile cu Shandong, despre finanţarea pe termen lung a proiectului minier.

Shandong Iron and Steel, partenerul chinez din cadrul proiectului Tonkolili (25%), a emis pretenţii împotriva proiectului, care au condus la diminuarea valorii acestuia, potrivit African Minerals.

African Minerals, care deţine o participaţie de 75% în mina din Tonkolili, a mai menţionat că are datorii bancare de 276 mil. dolari.

În ultimele două luni, compania lui Frank Timiş a fost nevoită să apeleze la partenerul său chinez pentru plata salariilor şi a taxelor. Plăţile au fost făcut dintr-un cont restricţionat din Hong Kong, creat iniţial pentru a finanţa extinderea minei din Tonkolili. Contul mai are încă un disponibil de 82,4 mil. dolari, după ce au fost retraşi 19,7 mil. dolari în decembrie şi ianuarie.

Valoarea acţiunilor African Minerals a scăzut cu 95% anul trecut, până când acestea au fost suspendate de la tranzacţionare la sfârşitul lunii noiembrie, în parte, şi din cauza imposibilităţii de rambursare a unui împrumut de 250 mil. dolari.

Compania a anunţat luna trecută faptul că producţia în Sierra Leone va rămâne oprită, iar acţiunile sale vor rămâne suspendate „atâta timp cât persistă o incertitudine fundamentală în situaţia financiară a companiei“.

Frank Timiş ocupă poziţia 12 în Top 300 Capital cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 340-360 mi. euro.

Citiţi şi Frank Timiş a ajuns la mila chinezilor