Contractul cu RCI, al doilea mare operator de croaziere la nivel mondial, a fost salutat de guvernul socialist, obişnuit mai mult cu problemele dificile ale PSA Peugeot Citroen, Arcelor Mittal şi Alcatel Lucent. Premierul Jean-Marc Ayrault, fost parlamentar al regiunii Saint-Nazaire, a declarat vineri că această comandă este o gură de oxigen şi un motiv de speranţă pentru industria franceză, recunoscând că a fost implicat personal în negocieri. "Acest contract de peste 1 miliard de euro reprezintă peste 10 milioane de ore de muncă, repartizate pe parcursul a trei ani, pentru şantierul naval şi subcontractori", au arătat ministrul Economiei Pierre Moscovici şi cel al Comerţului Exterior, Nicole Bricq.

Nava va fi livrată la jumătatea anului 2016. Contractul prevede şi construcţia unei a doua nave, care să fie livrată în primăvara lui 2018, au adăugat cei doi. Moscovici a promis la jumătatea acestei luni "salvarea şantierului naval", unde au fost construite nave celebre, precum Queen Mary 2 (2002).

Nava de croazieră va avea 361 de metri lungime, 47 de metri lăţime, o capacitate de 6.360 de pasageri şi 2.100 de membri ai echipajului.
Şantierul naval din Saint-Nazaire are 2.100 de angajaţi şi circa 4.000 de subcontractori, iar în ultimele şase luni a fost afectat de lipsa comenzilor.

Sursa: mediafax.ro