După ce a refuzat toate cererile venite din partea presei de a vorbi despre scandalul care a dus la demiterea din conducerea FMI, Dominique Strauss-Kahn a ţinut la Beijing un discurs de 35 minute despre pericolele economice care pândesc Europa, criticând aspru lipsa de gestionare a crizei datoriilor. Mai mult, el a estimat nu mai puţin de şapte ani de creştere economică mult sub potenţial, în cazul în care liderii europeni nu-şi vor schimba politicile.

"O uniune monetară fără un buget central este ceva ce nu are sens", a declarat Strauss Kahn, explicând că problemele privind datoriile europene au fost exacerbate de faptul că preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel "nu s-au înţeles în mod clar unul pe celălalt" şi s-au concentrat prea mult pe austeritate şi prea puţin pe creştere economică, deşi FMI a insistat ca ţările europene să reducă din cheltuielile publice pentru a putea primi împrumuturi de la Fond, scrie Daily Telegraph.

Tocmai această austeritate a înrăutăţit şi mai mult problema datoriilor publice, a mai spus Strauss Kahn citat de Wall Street Journal, pentru că a redus foarte mult cererea şi face dificilă plata datoriilor. „Este o criză a creşterii economice şi sub criza creşterii se ascunde una a conducerii", a adăugat fostul lider FMI.

"Niciuna din principalele probleme nu a fost rezolvată. Nu există un buget central, un centru instituţional, un creditor de ultimă instanţă sau o expansiune a politicii monetare. Fondul European de Salvare în valoare de 640 miliarde de euro, realizat de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, este efectiv neputincios, pentru că are nevoie de aprobări politice care necesită luni de zile", a spus el.

Ca urmare, încrederea investitorilor este pe zi ce trece mai mică. "Moneda euro este o plută pe cale de a se scufunda", a spus fostul şef FMI.

El şi-a exprimat scepticismul cu privire la sancţionarea statelor europene care încalcă regulile fiscale: Ce se va întâmpla cu ţările care refuză să plătescă? Răspunsul este : probabil că nimic. Şi dacă vor plăti, se va recurge la un mecanism care va alimenta în continuare comportamentul prociclic al economiei", ceea ce va conduce de fapt la accentuarea problemelor statelor europene îndatorare, şi nu la înlăturarea lor.

Deşi nu a vorbit despre un plan anume, altul decât o uniune fiscală mai strictă, Dominic Strauss Kahn a subliniat rolul pe care China îl poate avea în rezolvarea crizei datoriilor. El a îndemnat statul chinez şi alte naţiuni dezvoltate să-şi folosească resursele pentru a salva ţările aflate în dificultate, spunând că este în interesul Chinei să ajute economia UE, care este cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele chinezeşti.

El nu a specificat ce sumă ar trebui China să pregătească pentru a împrumuta ţările Uniunii Europene direct sau prin Fondul Monetar Internaţional, dar a precizat că Beijingul ar trebui să beneficieze de o mai mare influenţă în interiorul FMI dacă ajută la salvarea Europei.  

Asta ar fi, însă, destul de greu de obţinut, pentru că anumite ţări europene nu sunt dispuse să-şi reducă numărul de voturi în favoarea Chinei, a mai explicat Strauss-Kahn.