Listarea secundara a Fondului Proprietatea a devenit o prioritate pentru administratorul unic Franklin Templeton Investment Management. Intrarea pe o altă piață de capital a fost oricum un obiectiv al managementului încă de la instalarea din 2010, însă inițial a fost aleasă Bursa de la Varșovia. Între timp, schimbarea acționariatului a dus și la alegerea Bursei din Londra pentru a doua listare, unul dintre motive fiind ușurința cu care fondurile internaționale de investiții își pot vinde acolo deținerile.

Fondul Proprietatea a reușit o evoluție foarte bună în ultimii ani, măsura succesului fiind dată de sumele date acționarilor sub formă de dividende sau returnare de capital fără a reduce valoarea activului net (VAN). S-a obținut astfel și o micșorare a discontului dintre valoarea de piață și VAN, care la momentul listării la BVB din 2011 se ridica la peste 50% pentru a ajunge la un maxim de peste 60%. În prezent, discontul este de aproximativ 35%, iar obiectivul stabilit pentru managerul unic este scăderea acestuia până la 15-20% în ultima parte a anului viitor. În timp ce cotația de la BVB a atins un maxim istoric la jumătatea acestui an, de 0,856 lei pe titlu.

La jumătatea acestui an, Fondul Proprietatea avea capitaluri proprii de 11,15 miliarde lei, în scădere de la 11,61 miliarde lei la jumătatea lui 2013, iar VAN era de 14,85 miliarde lei, față de 14,99 miliarde lei anul trecut. Capitalul social subscris era de 12,86 miliarde lei, în scădere de la 13,77 miliarde lei, diferența fiind dată de acțiunile pe care FP le-a răscumpărat și le-a anulat între timp, un total de 240 milioane titluri. Programele de răscumpărare au fost aprobate de către acționari pentru susținerea cotației bursiere și pentru diminuarea diferenței dintre valoarea de piață și VAN. Până acum au fost încheiate două programe de răscumpărare și se află în desfășurare al treilea, care prevede achiziționarea a 252,8 milioane acțiuni la un preț între 0,2 și 1,5 lei pe titlu. Raiffeisen Capital and Investment este intermediarul selectat pentru acest program, care se va încheia cel mai târziu în septembrie anul viitor. De altfel, acționarii au aprobat și un al patrulea program de răscumpărare, care cuprinde 990,8 milioane acțiuni și care va lua startul după finalizarea celui în desfășurare. Iar prețul de achiziție va fi între 0,2 și 2 lei pe titlu. Până acum, în urma acestor anulări de acțiuni, valoarea nominală a titlurilor FP a coborât de la un leu până la 0,95 lei.

Modificări ale legilor

Listarea secundară a ajuns pe ultima sută de metri în prezent, ultimele aspecte ce trebuie rezolvate fiind aprobarea, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, a unor modificări ale  reglementărilor locale, care să permită listarea conform planului, adică la sfârșitul lui septembrie sau începutul lui octombrie. Fondul Proprietatea se va tranzacționa la Londra prin intermediul Depositary Interests (DI) pe piața Specialist Fund Market, iar transferul de acțiuni se va realiza printr-un depozitar înregistrat în Marea Britanie, care va face legătura cu piața de la București prin deținerea proprie de acțiuni sau prin intermediul unui custode local, adică la București.

În acest sens, este necesară modificarea legislației pieței de capital de către ASF, astfel încât să permită fie realizarea listărilor secundare prin DI-uri, fie prin adoptarea unui nou regulament referitor la acestea, fie prin modificarea celui referitor la GDR-uri astfel încât să includă DI-urile și să poate fi utilizate și pentru listările secundare  Dar, conform managerului de fond și a consorțiului ales pentru listarea la Londra, respectiv BRD Groupe Societe Generale și Swiss Capital consultanți locali și Clifford Chance Badea consilier juridic, colaborarea cu ASF se desfășoară în condiții bune și o decizie va fi luată la timp.

Străinii câștigă cel mai mult

Acționarii instituționali străini dețin 55,47% din capitalul social subscris și vărsat al FP și 61,5% din drepturile de vot, în timp ce instituționalii români au în proprietate 8,84% din acțiuni și 9,8%  din drepturile de vot. Acționari persoane fizice române mai sunt în proporție de 20,18% (cu 22,4% drepturi de vot), iar persoanele fizice străine dețin 5,6% din acțiuni (cu 6,2% drepturi de vot). Putem spune fără îndoială că principalii câștigători ai proiectului care a fost de la bun început Fondul Proprietatea (adică despăgubirea foștilor proprietari cu averi naționalizate de regimul comunist) sunt străinii, în principal fondurile de investiții, care au știut să profite de haosul guvernării românești din ultimii nouă ani. Numărul total de acționari, la jumătatea acestui an, era de 8.037. Acționari la care va ajunge și profitul de 1,015 miliarde lei obținut de FP în primele șapte luni ale anului. Sau care vor primi echivalentul acțiunilor pe care FP le deține în nume propriu, un pachet de 9,88% din capitalul social, adunate în urma programelor de răscumpărare derulate până acum, titluri care vor fi anulate, iar acționarii vor avea parte de o nouă returnare de capital. De altfel, conform legii, o companie nu poate deține mai mult de 10% din acțiunile proprii, ceea ce înseamnă că anularea acestora (sau a unei părți din ele) se va realiza foarte repede.

 9,88% este pachetul de acțiuni pe care Fondul îl deține în nume propriu și care trebuie anulat, urmând ca valoarea lui să se întoarcă la acționari

 Vom avea răspunsul ASF referitor la anularea acțiunilor pe care Fondul Proprietatea le deține în nume propriu în a doua jumătate a lunii viitoare. Greg Konieczny, manager de fond la FP.