"Am vorbit cu Christine Lagarde (directorul general al FMI- n.r.) destul de recent şi m-a asigurat că FMI are intenţia fermă de a continua să participe la program şi să facă demersuri pentru a participa în mod complet", a declarat preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, înaintea unei reuniuni a celor 19 miniştrii de Finanţe din zona euro. 

Fondul Monetar Internaţional, un creditor important în precedentele acorduri de susţinere a Greciei, a condiţionat participarea sa la noul acord de asistenţă de o reducere semnificativă a datoriei Greciei din partea zonei euro. 

"FMI nu a plecat. FMI este în continuare acolo şi va fi tot timpul printre noi", a declarat la rândul său ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin. Acelaşi punct de vedere a fost exprimat şi de Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici: "FMI este un partener în acest program, un partener solid şi necesar". 

Aceste declaraţii vin după ce în ultima perioadă în media au apărut informaţii potrivit cărora ţările din zona euro se pregătesc să renunţe la implicarea FMI în ultimul program de asistenţă acordat Greciei, din cauza unor viziuni diferite cu privire la reformele ce trebuie adoptate, ţinte fiscale şi reducerea datoriei Greciei. 

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble pregăteşte un plan pentru continuarea sprijinirii Greciei fără implicarea Fondului Monetar Internaţional, informează un articol publicat în cotidianul german Bild, preluat de Reuters.

Discuţiile dintre autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali, cu privire la revizuirea acordului de asistenţă, trenează de mai multe luni din cauza diferenţelor de opinie cu privire la reformele în domeniul muncii şi energiei, precum şi la ţintele fiscale şi măsurile de reducere a datoriei. FMI, care nu este implicat în ultimul acord de asistenţă acordat Greciei de zona euro, a subliniat că va lua parte la acest acord doar dacă vor fi adoptate măsuri pentru reducerea poverii datoriei Greciei. Guvernul german ar dori ca FMI să se alăture programului de asistenţă dar se opune unei reduceri semnificative a datoriei Greciei.

Potrivit cotidianului Bild, care nu citează sursa informaţiilor sale, ministrul german de Finanţe se pregăteşte pentru un vot în camera inferioară a Parlamentului german, în situaţia în care FMI va refuza să se alăture ultimului program de asistenţă acordat Greciei. Aceasta în condiţiile în care anterior Schaeuble a promis Bundestagului că programul de asistenţă va fi aprobat doar dacă FMI va fi implicat şi de asemenea că vor fi urmărite reformele realizate de Grecia. Bild susţine că în opinia lui Wolfgang Schaeuble, golul lăsat liber de absenţa FMI ar urma să fie ocupat de Mecanismul European de Stabilitate, fondul de salvare al zonei euro.

Bild mai susţine că Bundestagul va vota programul modificat de asistenţă acordat Greciei înainte de alegerile parlamentare din luna septembrie.

Grecia, ţară care a ajuns la al treilea acord internaţional de sprijin de după criza din 2010, este în prezent într-un impas în relaţia cu creditorii pe fondul solicitărilor acestora cu privire la obiectivele fiscale şi reformele necesare pentru a finaliza ultima procedură de revizuire.

AGERPRES