După ce, vineri, directorul FMI, Kristalina Georgieva, a spus că economia globală este deja în recesiune, cee ace necesită cheltuieli uriașe, directorul pentru Europa al FMI, Poul Thomsen a postat un avertisment dur: „În marile economii europene, serviciile închise prin decret guvernamental reprezintă aproximativ o treime din producţie. Aceasta înseamnă că fiecare lună în care aceste sectoare rămân închise se traduce printr-o scădere de 3% a PIB-ului anual”.

Se cere ajutor pe bandă rulantă

În postarea sa, Thomsen a mai precizat că principala preocupare a FMI cu privire la Europa este legată mai degrabă de micile state din afara Uniunii Europene: „Cu excepţia Turciei şi Rusiei, majoritatea economiilor emergente non-UE din Europa Centrală şi de Est au cerut ajutor de urgenţă via mecanismul de asistenţă financiară de urgenţă al FMI”.

Pandemia lovește economia

„Mai multe ţări ar putea să urmeze în ceea ce este deja cel mai mare număr de cereri de asistenţă primit într-un anumit moment de FMI”, a precizat Poul Thomsen, adăugând că Fondul a decis să îşi urgenteze procedurile şi normele interne pentru a putea răspunde rapid la criza coronavirusului.

„Hotărârea liderilor din zona euro de a face tot ceea ce este nevoie pentru a stabiliza euro nu ar trebui subestimată”, a mai spus Poul Thomsen, referindu-se la capacitatea Băncii europene de a răspunde la efectele economice dure impuse de pandemie.