Astfel, Africa ar putea lua locul Indiei şi Chinei ca "motor" al creşterii economice globale, conform raportului cu privire la perspectivele de dezvoltare economică a continentului negru în următorii ani.

Anul acesta, în opinia experţilor FMI, pe continentul african economia va creşte cu 5,6%, iar anul viitor – cu 6,1%. Dacă aceste prognoze se vor transpune în practică, Africa sub-sahariană ar putea depăşi Asia şi s-ar putea situa pe primul loc în ceea ce priveşte ritmul de creştere printre regiunile lumii.

Tendinţa pozitivă actuală acoperă majoritatea ţărilor din regiune, menţionează experţii FMI. În 19 dintre cele 45 de ţări din Africa sub-sahariană se aşteaptă o creştere de peste 6% anul acesta, iar anul viitor de 23 şi numai în patru aceasta va fi sub 3%.

O componentă importantă a acestei dezvoltări constante este creşterea rapidă a preţurilor la materiile prime la nivel mondial începând cu anul 2002. Descoperirea de noi zăcăminte de petrol şi minereuri a contribuit de asemenea.

Printre alţi factori – extinderea democraţiei, îmbunătăţirea sistemului administrativ de stat şi creşterea importantă a consumului în rândul populaţiei tinere. La acest capitol, Africa se deosebeşte de partenerii săi asiatici, unde principalul ‘motor’ al creşterii economice au reprezentat investiţiile, a căror pondere în Produsul Intern Brut (PIB) a fost de multe ori mai mare de 30%, iar în China – de 45%.

În Africa, proporţia investiţiilor a fost doar de 21%, ceea ce, potrivit experţilor, nu este suficient pentru a crea infrastructura necesară şi de capital industrial în scopul unei creşteri economice susţinute.
sursa: Agerpres