Cursul euro/leu ar trebui să fie de circa 4,7-4,8 lei/euro, a spus Pogonaru, care a citat un studiu al Intelligence Economic Unit, potrivit căruia leul este supraapreciat cu 13%. Oamenii de afaceri consideră că această estimare este depăşită, cursul leului fiind supraapreciat cu 16%.

Pe de altă parte, Pogonaru a arătat că inflaţia în euro va fi de cel puţin 6% în 2011. ‘România trăieşte şi acţionează pe o piaţă unică şi creşterea preţurilor în euro a fost de 8% în 2008, 5,5% în 2009, 6% în 2010 şi cel puţin 6% în 2011’, a declarat preşedintele AOAR.

Oamenii de afaceri au subliniat că nu cred că este acceptabilă aprecierea monedei naţionale într-o economie aflată ‘într-o criză profundă’. Pogonaru a subliniat că România a mai trecut ‘ printr-o perioadă în care cursul coborâse la 3,1 lei/euro şi apreciem că suntem încă departe de stingerea consecinţelor acelei perioade’, care se evidenţiază în deficitele bugetare şi de cont curent din anii 2007 şi 2008 ‘şi în partea din criza anilor 2009-2010’ care are cauze interne.

AOAR a mai subliniat că oamenii de afaceri sunt de părere că ‘o colaborare reală între guvern şi BNR ar fi condus la eliminarea, în mare măsură, a convulsiilor sociale din ultima vreme’.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) organizează, miercuri, o dezbatere asupra influenţei cursului de schimb asupra producătorilor români.

SURSA: Agerpres