Cîțu și Iohannis, împreună de ziua premierului. Cum și-au petrecut cei doi timpul

Manifestarea respectivă, la care vor fi prezenți Klaus Iohannis și Florin Cîțu, marchează debutul seriei de activităţi „Anul Centenarului Institutului Cantacuzino”. Aceasta cuprinde o ceremonie militară de decorare, dezvelirea unei plăci jubiliare şi alocuţiuni ale invitaţilor, conform informațiilor transmise de către MApN.

Va fi prezentat și filmul aniversar „Pecete pentru viaţă”, realizat de Studioul Cinematografic al Armatei.

O istorie vastă, din 1921 și până în prezent

Institutul „Cantacuzino” a fost înfiinţat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri şi Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”.

Profesorul Cantacuzino fondase şi conducea Laboratorul de Medicină Experimentală încă din 1901, de când fusese numit profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Acest laborator, pe lângă activităţile didactice şi ştiinţifice, a avut drept sarcină, în 1904, aceea de a prepara serul antistreptococic şi serul antidizenteric, două premiere pe atunci, de strictă necesitate pentru medicina românească.

De-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, în Institutul ‘Cantacuzino’ s-au efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei şi ştiinţelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri şi seruri terapeutice, specialiştii săi fiind implicaţi în activităţi de sănătate publică, de supraveghere epidemiologică a teritoriului, de documentare şi pregătire a personalului medical de specialitate, potrivit prezentării de pe site-ul instituţiei.

Institutul „Cantacuzino” are o serie de colaborări cu institute şi universităţi din Franţa, Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Rusia, Ucraina etc.

Institutul editează revista în limba engleză Romanian Archives of Microbiology and Immunology. Publicaţia a fost fondată de profesorul Ion Cantacuzino în anul 1923.

Din 2017, institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătăţii în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, sub denumirea de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, cu scopul de a-l revigora şi a se relua producţia de vaccinuri şi de alte produse prin care a fost renumit.