Marți, premierul Florin Cîţu are o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Tripartit. În urma discuțiilor, șeful Executivului speră să se ajungă la varianta finală privind salariul minim, în contextul în care antreprenorii preferă o creştere a acestuia de la 1 ianuarie.

Pe de altă parte, premierul țării a avansat datele de 1 noiembrie sau 1 decembrie pentru o creştere de 8%.

„Mâine (marţi – n.r.) la Consiliul Tripartit sper să avem varianta finală la salariul minim. Varianta preferată de antreprenori e de 1 ianuarie, am avut în acest sens discuţii cu oamenii din domeniu”, a afirmat luni Florin Cîţu.

Amintim faptul că sâmbătă, la scurt timp după Congresul PNL unde a fost ales în funcția de președinte al PNL, Florin Cîțu anunța că salariul minim, pensiile, dar și alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2021.

Tot atunci, el sublinia faptul că îşi doreşte ca astfel de creşteri să se producă la începutul fiecărui an calendaristic. „Nu vom mai folosi aceste creşteri ca instrument politic”, declara atunci premierul Florin Cîțu.

Pe de altă parte, la jumătatea lunii septembrie, șeful Executiului declara altceva. Acesta lansa atunci ideea devansării datei la care ar urma să crească valoarea salariului minim pe economie. Potrivit premierului, data de 1 noiembrie sau 1 decembrie, va fi cea când salariul minim ar putea creşte cu opt procente.

Florin Cîțu, despre majorarea salariului minim

„Este o propunere pe care o am, mă gândesc să facem o creştere de 8% de exemplu, dar să fie de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie şi atunci să fim mai aproape de acea creştere de 10% pe care o propun cei de la sindicate. Este o discuţie pe care trebuie să o am, dar este propunerea cu care vreau să vin în Consiliul Tripartit”, declara atunci Florin Cîțu.

Premierul mai preciza că vrea o soluție până la 1 octombrie, stabilindu-se o formulă care să poată fi aplicată anual, fără alte discuții.

„Vreau să avem o soluţie până la 1 octombrie, sper să găsim o soluţie până la 1 octombrie. Este o propunere de creştere a salariului minim venită de la patronate, de 8%, şi o propunere din partea sindicatelor de creştere de 10%. În acelaşi timp aş vrea să ne gândim totuşi la o formulă care să poată să fie aplicată în fiecare an, nu să venim să discutăm în fiecare an un procent de creştere”, a afirmat primul ministru.

În același timp, premierul Florin Cîţu a mai avansat ideea ca anul acesta cuantumul salarului minim să crească de la 1 decembrie, sau chiar mai devreme, nu de la începutul anului viitor.