Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit la 11,9%, de la 12,3%, estimările privind contracţia Produsului Intern Brut (PIB) pe serie ajustată sezonier în trimestrul II din acest an, faţă de primul trimestru din 2020, potrivit datelor provizorii (2) publicate vineri de INS.

Datele provizorii publicate în septembrie de Statistică indicau faptul că Produsul Intern Brut în trimestrul II a fost, în termeni reali, mai mic cu 12,3%, comparativ cu trimestrul I din 2020.

Conform comunicatului INS, faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, PIB-ul a înregistrat o scădere cu 10,3% pe seria brută şi cu 10,2% pe seria ajustată sezonier.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a reacţionat imediat cu un mesaj în care subliniază că, deşi “economia a fost în stare de urgenţă”, au existat totuşi contribuţii pozitive la creşterea economică în aproape întreg trimestrul al doilea.

“Sunt date foarte bune care susțin scenariul de bază cu o revenire în V a economiei din trimestrul III 2020”, mai precizează ministrul de Finanţe.

Mesajul integral al lui Florin Cîţu

“INS a revizuit POZITIV, cu 0.2 puncte procentuale, dinamica PIB în trimestrul II 2020.

Astăzi INS a anuntat că desi economia a fost în stare de urgență în aproape tot trimestrul II au existat contributii pozitive la creșterea economică din:

  • construcții -0.3 puncte procentuale
  • IT- 0,6 puncte procentuale
  • Administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială – 0.3 puncte procentuale

Cele mai importante informații vin de la investiții și exporturi nete.

Investițiile au avut în perioada de criza o contribuție pozitivă de 0.5 puncte procentuale (a fost revizuită de la 0.4 puncte procentuale) inițial. Este evident că strategia de a canaliza cât mai multe resurse spre investiții, 30 de miliarde lei în 9 luni și cea mai mare sumă din ultimii 10 ani, a funcționat.

În ceea ce privește exporturile nete, contribuția negativă a fost redusă cu 0.4 puncte procentuale, ducând la un impact negativ mult mai mic pentru PIB.

Sunt date foarte bune care susțin scenariul de baza cu o revenire în V a economiei din trimestrul III 2020.

#RomaniaFaraPSD”, este mesajul postat de Florin Cîţu, vineri dimineaţa, pe pagina sa de socializare.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea