Devine vaccinarea obligatorie în România? Florin Cîțu a vorbit despre documentul oficial Executivului care prevede vaccinarea obligatorie. Premierul a precizat, în cadrul declarației de presă, că acest document nu face referire la campania de vaccinare împotriva coronvirusului.

Forin Cîțu reiterează ideea potrivit căreia vaccinarea împotriva COVID-19 nu este și nu va fi obligatorie.

„Este o lege care este în Parlament de trei ani de zile. Nu are nicio legătură cu camapania de vaccinare pe care o avem acum.

Este un proiect în Parlamentul României. Nu am nicio legătură. A spus şi secretarul de stat Raed Arafat şi o spun şi eu foarte clar: campania de vaccinare împotriva coronavirus nu va fi obligatorie, nu se pune problema de aşa ceva”, a declarat Florin Cîţu.

Devine vaccinarea obligatorie în România? Înainte de declarațiile lui Florin Cîțu, Raed Arafat a făcut precizări clare

Cu puțin timp înainte de declarația de presă a premierului, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a precizat că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va deveni obligatorie.

“Este legitim că Ministerul Sănătății să se gândească la soluții de sănătate publică.

În același timp, știind că există campanii foarte agresive împotriva vaccinării COVID, trebuie să clarificăm că nu spune nimeni că vaccinarea va fi obligatorie” a declarat șeful DSU, conform Antena 3.

Mai mult, Arafat crede că nu se va schimba acest lucru nici pe viitor.

“Nu cred că ministerul sănătății vine cu altceva. Pe partea de COVID clar vaccinarea este voluntară.” a subliniat Raed Arafat.

Ce scrie în documentul cu pricina

Documentul care prevede proiectul de buget al Ministerului Sănătății pentru anul curent are în componență alocarea de fonduri pentru vaccinarea obligatorie.

În paragraful respectiv scrie că se fac demersuri pentru adoptarea legii care va obliga ministerul să stabilească un calendar de vaccinare și să cumpere seruri.

„Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, dar şi obligaţia autorităţilor, în primul rând a Ministerului Sănătăţii, de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene.”, se arată în document.