Decizia Fitch, prima mare agenţie de rating care retrogradează cele două mari companii nipone în categoria junk, vine într-un moment în care companiile nipone se confruntă cu o competiţie acerbă din partea Apple Inc şi Samsung Electronics.

Fitch a retrogradat ratingul Sony cu trei trepte, până la ‘BB minus’ de la ‘BBB minus’, cu perspectivă negativă. "Fitch crede că slăbiciunile continue în diviziile de produse de home entertainment, sunet şi telefonie mobilă vor contrabalansa veniturile relativ stabile înregistrate de segmentele de muzică şi filme precum şi progresele realizate pe segmentul de dispozitive, care produce semiconductori şi componente", se arată într-un comunicat al agenţiei de rating.

Separat, Fitch a coborât ratingul Panasonic cu două trepte, până la "BB" de la "BBB minus", tot cu perspectivă negativă, citând slăbirea competitivităţii diviziilor sale cheie, în special televizoare şi dispaly-uri, precum şi fluxul redus de lichidităţi de pe urma operaţiunilor sale.

Celelalte două mari agenţii de rating, Standard & Poor’s şi Moody’s Investors Service, acordă în continuare celor două companii japoneze un rating din categoria investment grade (‘BBB’ în cazul Standard & Poor’s şi ‘Baa3’ în cazul Moody’s).

Sony, Panasonic şi Sharp au înregistrat anul trecut pierderi combinate de 20 de miliarde de dolari, ceea ce le-a obligat să elimine mai multe mii de locuri de muncă, să vândă active şi să închidă unele facilităţi de producţie.