Profilele de creditare ale băncilor din Turcia sunt sensibile la riscurile de ţară, accesul la pieţele de creditare şi rata de schimb a lirei turceşti, apreciază Fitch. Totuşi, sectorul bancar turcesc este fundamental robust, iar majoritatea băncilor au un rating de tip investment grade (recomandat pentru investiţii) 

Deprecierea lirei turceşti subliniază expunerea sectorului bancar la riscurile creditării în valută, împrumuturile denominate în valută reprezentând aproximativ o treime din portofoliul total al industriei bancare. În urma deprecierii semnificative a lirei turceşti din ultimii ani, băncile vor suferi probabil unele pierderi din cauza acestei expuneri, dar Fitch se aşteaptă ca aceste pierderi să fie gestionabile. 

Şi Fondul Monetar Internaţional a estimat marţi că volatilitatea de pe pieţele financiare turceşti se va calma, după ce Banca Centrală a Turciei a anunţat că va furniza nelimitat lichidităţi instituţiilor financiare, în vederea menţinerii activităţii efective pe pieţele financiare, a declarat joi economistul şef al FMI, Maury Obstfeld, transmite Reuters. 

"Există volatilitate pe pieţele financiare în urma tentativei de lovitură de stat din Turcia. Autorităţile de la Ankara, în special Banca Centrală a Turciei, au acţionat eficient furnizând lichidităţi şi estimăm că lucrurile se vor calma, dar va fi nevoie de vigilenţa continuă a autorităţilor turce", a afirmat Obstfeld. 

Banca Centrală a Turciei a anunţat că va menţine o politică monetară dură ţinând cont de estimările privind inflaţia, după ce a redus redus, marţi, dobânda de bază pentru a cincea lună consecutiv, apreciind că este un nou pas spre simplificarea politicii monetare. 

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a instituţiei, comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Turciei a redus dobânda la creditele overnight cu 25 de puncte de bază, la 8,75%, dar a menţinut dobânda repo pe o săptămână la 7,50%, precum şi dobânda pentru împrumuturile overnight la 7,25%. 

Lira turcească s-a apreciat luni în raport cu dolarul american, pe măsură ce guvernul turc a reluat controlul asupra ţării, după eşuarea tentativei de lovitură de stat, calmând îngrijorările investitorilor faţă de incertitudinea politică şi riscurile geopolitice. Luni, pe pieţele asiatice, lira turcească s-a apreciat cu 3%, după ce vineri s-a depreciat cu aproape 5%, cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi de moneda turcă, după luna octombrie 2008. 

Investitorii internaţionali pe care se bazează Turcia pentru a-şi îndeplini obligaţiile financiare externe ar putea să se retragă din cauza instabilităţii, avertizează analiştii. De asemenea, numărul de turişti străini care vizitează Turcia ar putea scădea semnificativ, ceea ce ar putea face dificilă îndeplinirea ţintei de creştere economică, de 4% în acest an. 

Agenţiile de evaluare financiară Fitch Ratings şi Moody's Investors Services au avertizat deja asupra posibilităţii retrogradării ratingului Turciei, în urma tentativei de lovitură de stat. 

 AGERPRES