De altfel, Fitch a fost prima mare agenţie de rating care în luna mai a acestui an a decis să readucă Ungaria în categoria "investment grade" (-recomandat pentru investiţii-n.r.), urmată de Standard & Poor's şi Moody's în lunile septembrie respectiv noiembrie. 

Potrivit Fitch, ratingul Ungariei reflectă calitatea de ţară membră a Uniunii Europene, guvernanţa solidă, nivelul ridicat al PIB-ului per capita şi datoria externă redusă. Pe de altă parte, ratingurile Ungariei sunt constrânse de nivelul mare al datoriei publice, sectorul bancar slab şi un set de politici economice neortodoxe care "au dus la reducerea investiţiilor private şi au afectat potenţialul de creştere". 

Agenţia de evaluare prognozează că ritmul de creştere economică al Ungariei va rămâne limitat, comparativ cu cel al ţărilor vecine, dar va accelera de la 2,1% în 2016 la 2,6% în 2017 şi 2018, pe măsură ce noul ciclu de finanţare UE se va amplifica iar cererea internă va profita de progresele de pe piaţa muncii precum şi de pe urma politicilor fiscale şi monetare relaxante. 

Fitch subliniază că o continuare a reducerii dezechilibrelor externe, un declin susţinut al datoriei statului ca procent din PIB precum şi îmbunătăţirea potenţialului de creştere, cumulat cu o îmbunătăţire a mediului de afaceri ar putea declanşa o acţiune pozitivă de rating. În sens contrar, o nouă creşterea a raportului datorie publică-PIB precum şi o deteriorare a cadrului de politică economică ar putea duce la o acţiune negativă de rating.

Taxa pe companii în Ungaria va fi redusă la 9% anul viitor, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, adăugând că această taxă se va aplica atât marilor companii cât şi IMM-urilor, informează MTI.

În prezent, taxa pe companii în Ungaria este de 10% pentru companiile cu o bază de impozitare de până la 500 milioane forinţi (1,6 milioane euro) şi de 19% pentru companiile cu o bază de impozitare mai mare. 

Viktor Orban a mai spus că i-a cerut ministrului ungar al Economiei, Mihaly Varga, să facă "tot ceea ce este posibil" pentru a majora salariul minim pe economie până la nivelul maxim pe care companiile îl pot suporta. 

La rândul său, Mihaly Varga, a subliniat că reducerea taxelor va permite companiilor să economisească 145 de miliarde de forinţi iar Ungaria va avea cea mai favorabilă taxă pe companii din Uniunea Europeană. Mihaly Varga a mai spus că până la finele săptămânii Guvernul ungar vrea să ajungă la un acord cu reprezentanţii angajatorilor şi angajaţilor cu privire la propunerile pentru salariul minim pentru 2017 şi 2018. Dacă se va ajunge la un acord, Guvernul va putea trimite Parlamentului un proiect de lege săptămâna viitoare astfel ca modificările să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Acest lucru va furniza o bază solidă pentru ca ritmul de creştere să urce de la 2-3% în prezent, la aproximativ 3-5%, a spus Varga. 

Potrivit celei mai recente ediţii a raportului privind competitivitatea globală realizat de Forumul Economic Mondial, Ungaria ocupă locul 63, după Polonia, Cehia şi România. În plus, ţara vecină suferă de pe urma unui deficit de mână de lucru care împinge în sus salariile la nivelul întregii economii.

AGERPRES