Potrivit comunicatului, propunerile CNIPMMR au fost adresate Comisiei economice, industriei şi serviciilor cu privire la OUG130/2020, în cadrul dezbaterilor referitoare la proiectul de lege privind aprobarea OUG.

„Astăzi (miercuri – n.r.), în cadrul Comisiei Economice a Senatului Romaniei s-au corectat o serie de aspecte-cheie pentru implementarea eficientă a fondurilor europene in valoare de un miliard de euro destinate IMM-urilor afectate de COVID-19.

Cele mai importante aspecte vizează adăugarea de coduri CAEN pentru capitalul de lucru cu privire la distribuţia de bunuri, contabilitate şi activităţi sportive şi modificarea radicală a grilei de evaluare pentru capitalul de investiţii.

În numele antreprenorilor români, vreau să mulţumesc Comisiei Economice pentru deschiderea si aplecarea cu seriozitate şi profesionalism asupra acestei OUG extrem de importante pentru economia românească”, a arătat Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR, citat în comunicat.

Ce firme ar trebui să primească astfel de bani

Firmele care ar trebui să primească astfel de fonduri sunt, potrivit propunerilor, cele din domenii precum comerţul cu ridicata, comerţul cu amănuntul, construcţii, imobiliare, activităţi juridice, activităţi de înfrumuseţare, activităţi de pompe funebre, activităţi de administrare a clădirilor, fabricarea pâinii, fabricarea de hrană pentru animale, cultivarea strugurilor, intermedieri în comerţ.

Mai multe firme au fost sancționate din cauză că nu respectau normele impuse

Potrivit comunicatului de presă din partea Inspecției Muncii, în perioada 17-22 august au fost aplicate 739 sancţiuni contravenţionale pentru 514 angajatori, din totalul de 1.329 de angajatori controlaţi la nivel naţional.

Amenzile aplicate s-au ridicat la valoarea totală de 226.000 lei şi au fost dispuse şi 895 de măsuri de remediere a neconformităţilor.

Unde au fost cele mai mari controale

Cel mai mare număr de angajatori controlaţi a fost înregistrat în judeţul Braşov – 76 de societăţi comerciale controlate, Bucureşti 71 şi judeţul Constanţa – 124 de companii controlate.

Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate angajatorilor din judeţele Bacău – 73 de sancţiuni, Timiş – 51 şi Brăila – 43 de sancţiuni aplicate.

Amenzi în valoare de 4.120.100 de lei

Pe de altă parte, amenzile totale aplicate în cadrul acţiunilor de control desfăşurate de Inspectoratele Teritoriale de Muncă în perioada 17 – 22 august s-au ridicat la valoarea de 4.120.100 de lei, din care 3.894.100 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Reprezentanţii Inspecţiei Muncii au depistat 170 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, au aplicat 1.672 de avertismente şi au dispus 3.569 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.