„Acest fenomen se acutizează şi tot mai mulţi fermieri se găsesc în imposibilitatea de a respecta cantităţile de cereale contractate, riscând să intre în incidenţă de plăţi. Dar şi în contextul în care legiferarea în sensul declarării secetei ca şi stare de calamitate şi asimilării forţei majore întârzie în mod nejustificat, tragem un semnal de alarmă cu privire la viitorul agriculturii româneşti.

Solicităm pe această cale, responsabilizarea de urgenţă a aparatului administrativ, dar şi demararea tuturor proceselor necesare legiferării secetei pedologice ca şi caz de forţă majoră”, este scris într-un comunicat al Asociaţia Fermierilor din Romania.

Posibilitatea amânării ratelor

Trebuie menționat că AFR solicită posibilitatea amânării ratelor, astfel încât fermierii să poată evita falimentul, în condiţiile în care suprafeţele afectate de seceta pedologică sunt „de natură a prefigura un dezastru economic”.

„Numărul fermierilor, dar şi suprafeţele afectate sunt de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independenţa alimentară a României. În cazul în care fermierii vor fi executaţi silit pentru nerespectarea cantităţilor de cereale contractate, fără ca aceştia să aibă posibilitatea de a se apăra prin invocarea cazului de forţă majoră, ne vom găsi în situaţia în care exploataţiile agricole vor trece în proprietatea marilor corporaţii.

Este imperios necesar să se acţioneze cu celeritate, atât culturile de primăvară cât şi cele de toamnă fiind afectate într-o proporţie de până la 30% sau chiar 100%”, scrie în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii ASR susţin că este necesar să se ofere fermierilor posibilitatea invocării cazului de forţă majoră având în vedere că negocierile cu privire la obligaţiile nerespectate de către fermieri au început deja.

„Considerăm că orice întârziere în legiferarea OUG nu va face altceva decât să vulnerabilizeze sectorul agricol, să pună în pericol exploataţiile, şi să conducă invariabil la falimentul foarte multor fermieri. Este necesar ca rezultatele centralizării de la Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să fie analizate pentru a se înţelege amploarea fenomenului, şi măsurile să fie luate pentru a da o şansă fermierilor de bună de credinţă afectaţi”, completează Asociaţia Fermierilor din România.