În al doilea deceniu al secolului trecut, când Bucureștiul căpăta, încetul cu încetul, aerul unei capitale europene, un om de afaceri american a solicitat primăriei de atunci aprobarea amenajării unui teren de golf. Întrucât locul indicat era la acea vreme un teren mlăștinos, cu câteva case de chirpici și un maidan unde se aruncau gunoaie, primarul Bucureștiului s-a învoit, cu condiția ca americanul să facă curățenie generală și să planteze niște copaci.

Acolo unde a apărut primul teren de golf din țară a luat ființă mai târziu Country Club. De-alungul timpului, printre președinții săi de onoare s-au numărat Regele Mihai, prințul Ghica, prințul Știrbei sau Nicolae Titulescu. Înainte de Al Doilea Război, organizația extrem de selectă număra deja aproape 500 de membri. După ’45, Ana Pauker a transformat o bună parte din teren în parc public și numai datorită intervenției Regelui Mihai și a prim-ministrului Groza, care începuse să cocheteze cu golful, din fostul club a rămas ceea ce noi cunoaștem astăzi sub numele de Clubul Diplomaților.

Eu, unul, îmi amintesc cum mă uitam prin gard, copil fiind, din Parcul Herăstrău, la jucătorii de golf de pe peluza din fața Clubului. Era o instituție cu circuit închis, destinată mai ales corpului diplomatic. Iar oamenii aceia eleganți, îmbrăcați în haine albe de golf, mi se păreau chiar ca din „filmele străine“.
După ’89 am călcat prima oară înăuntru cu ocazia unui eveniment. Mi-a lăsat impresia unui loc elegant, care și-a pierdut însă strălucirea. Și cu anii am observat cum rămâne la fel de prost administrat și exploatat, fără prea mult discernământ. Restaurantul din incinta Clubului a fost multă vreme doar un local comunist, în pofida istoriei sale vechi și a locației spectaculoase de care beneficia. Din fericire, anul acesta niște investitori privați au reușit să închirieze localul, și la sfârșitul lunii octombrie au lansat un nou restaurant, care se numește simplu Diplomat și care se află deja în topul locațiilor premium din București. Investiția de 850.000 de euro și ambițiile proprietarilor par să fie pe măsura istoriei impresionante a locului.

Diplomat este un restaurant cu adevărat select, cu specific italienesc, decorat cu mult bun-gust, după schițele unui designer belgian care a supravegheat îndeaproape toate lucrările de amenajare.

Am vizitat locul la câteva săptămâni de la lansare, stârnit de aprecierile unor amici care mi l-au lăudat fără rezerve. Schimbarea, încă de la prima vedere, mi s-a părut impresionantă. Iar asta pentru că îmi persista în memorie imaginea vechiului restaurant și cumva mă așteptam să găsesc un decor reînnoit, în același stil clasic și cu aceleași trăsături emfatice pe care le regăsești la tot pasul în localurile de lux bucureștene.

Nu găsești nimic ostentativ în noul decor. Eleganța locului este reținută, iar ambianța creată de designer este plăcută și bine integrată în vechea clădire. Sala principală, care are în jur de 80 de locuri, este aerisită și împărțită foarte pragmatic, ca să te poți bucura de intimitate chiar și atunci când res­taurantul este aproape plin.

Zonele de servire sunt riguros trasate în așa fel încât cei câțiva ospătari pot acoperi cu ușurință întreaga sală și pot avea tot timpul contact vizual cu tine. Scaunele, pe care nu le poți ignora în contextul decorului destul de discret, sunt probabil cele mai comode pe care am stat într-un restaurant din București. Mulți decoratori români uită, de amorul artei, cât de important este confortul clientului în restaurant.

Terasa la fel de generoasă trebuie să fie un loc binecuvântat, în zilele cu soare, pentru priveliștea parcului și peluza amplă din față. Am căpătat o masă aproape de bucătărie, lucru cu care îndeobște nu te poți lăuda. Însă ușile batante mi-au oferit sporadic un spectacol unic.

O bucătărie nouă, îmbrăcată toată în inox, care arată ca o navă spațială. De bună seamă, o parte consistentă din investiție s-a concentrat acolo. Limba oficială pare să fie italiana. L-am remarcat foarte ușor pe cheful importat din Italia, care se învârte ca un titirez prin bucătărie, însoțit de un pahar de apă asezonat cu felii de lămâie, lime și portocală.

Am aflat că îl cheamă Cinquepalmi și are, printr-o coincidență fericită, cinci ajutoare responsabile de fiecare departament din bucătărie: antipasti, carne, paste, garnituri și patiserie.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

Vă recomand să încercați la început salata de dovleac cu sâmburi de nucă prăjiți, grana padano și trufe negre (57 de lei), însoțită de pâine făcută „în casă“ după o rețetă din regiunea Puglia, care arată ca o focacia bine crescută, îmbălsămată din belșug cu ulei de măsline. Supa de fasole cu midii (42 de lei) pe care am gustat-o este de asemenea pe cât de simplă, pe atât de delicioasă.
La felul doi am gustat, alături de prietenii mei dintr-un calcan secționat și gătit în două feluri (simplu, în ulei de măsline, sau pane) cu chipsuri de cartofi, măsline și roșii uscate. Însă mai mult mi-a plăcut tonul file în fistic (86 de lei) cu souffle de spanac. Lista de deserturi este făcută la inspirația chefului din ziua respectivă. Lăsați-vă ghidați de recomandările ospătarului. Lista de vinuri este consistentă. Pentru rose vă recomand Lacrimarosa, pentru alb Davino Sauvignon Blanc Ediție Limitată, iar pentru roșu, Syrahul de la Corcova

Mâncare: cinci puncte din cinci
Serviciu: patru puncte din cinci
Atmosferă: cinci puncte din cinci

Diplomat
Adresa: Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr.28, Tel: 0725 155 283

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe  www. theliquorstore.ro.
Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook:  Theliquorstore.