Reuniunea, prezidată de ministrul român al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a fost o oportunitate pentru discuții privind viitorul Politicii de Coeziune, care contribuie într-o mare măsură la consolidarea proiectului european.

Propunerea de buget a Comisiei Europene pentru Politica de Coeziune pentru perioada de după 2020 este de 373 mld. euro, ceea ce înseamnă o treime din bugetul total al UE. Documentul prevede peste 80 de măsuri concrete privind simplificarea procedurilor și mai buna valorificare a investițiilor în special în Sănătate, Educație, Cercetare și Inovare dar și sprijin acordat in continuare regiunilor care au o mai mare nevoie de dezvoltare, pentru a recupera decalajele existente la nivel european.

„Întâlnirea pe care am prezidat-o astăzi este extrem de importantă, pentru că reflectă dorința noastră și a colegilor miniștri de a obține împreună un acord asupra cadrului legislativ până la sfârșitul anului. Scopul nostru comun este să oferim cetățenilor europeni chiar din prima zi a următorului exercițiu financiar posibilitatea de a beneficia de banii europeni în perfectă armonie cu nevoile lor. Să nu uităm că banii europeni contribuie decisiv la proiectul european și la îmbunătățirea vieții fiecărui cetățean. Pornind de la această premisă, Președinția română a Consiliului UE și-a impus, încă de la începutul mandatului și a reușit, un ritm susținut în avansarea unei poziții comune a Statelor Membre asupra cadrului legislativ destinat implementării fondurilor europene, pentru a susține avansarea negocierilor pe viitorul buget al Uniunii. Practic, până la finalul mandatului României, ne propunem să adoptăm poziția celor 28 State Membre, în Consiliul ministerial de la Luxembourg. Formalizarea acestei decizii este necesară pentru continuarea negocierilor cu viitorul Parlament European. Rezultatele obținute de noi vor putea fi fructificate de viitoarea președinție finlandeză, pentru obținerea, în cel mai scurt timp, a unui acord cu viitorul Parlament European”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

La rândul său, comisarul european pentru Politica Regională, Corina Crețu, a arătat că „Politica de Coeziune reprezintă un răspuns elocvent în legătură cu modul în care Comisia Europeana susține această politică de investiții pentru solidaritate, valoare care este în centrul preocupărilor Uniunii Europene. Cu toții ne dorim să ducem mai departe proiectul european și cred că toată lumea își dorește ca Politica de Coeziune să joace un rol important în acest demers”.

La reuniunea de la Palatul Parlamentului au mai participat reprezentanți ai Comitetului Regiunilor, Comitetului Social și Economic European, Conferinței Regiunilor Periferice și Maritime, Băncii Europene de Investiții, Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare și Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene.

Orientările oferite, timp de două zile, de liderii europeni la București au un impact direct asupra programării fondurilor europene. Dezbaterea nu a avut rolul de a preîntâmpina rezultatul negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual (CFM), ci de a evidenția impactul alegerii politice ale liderilor asupra implementării și a rezultatelor Politicii de Coeziune, dar fără a afecta bugetul Uniunii.

Dezbaterea a avut loc înaintea Summit-ului de la Sibiu din 9 mai 2019, un moment important în proiectarea unei Europe mai puternice, mai unite, mai coerente și mai democratice. În cadrul Summit-ului va fi prezentat Raportul final al Cartei albe privind viitorul Europei, adoptată de Comisia Europeană în data de 1 martie 2017.

În data de 30 ianuarie, Comisia a prezentat un document de reflecție privind o Europă mai sustenabilă până în 2030, care încurajează discuția referitoare la modul în care să fie urmărite obiectivele de dezvoltare durabilă în UE.

Coeziunea economică, socială și teritorială a Uniunii reprezintă bazele pentru dezvoltarea echilibrată și durabilă, consolidează UE în fața crizelor globale, sprijină competitivitatea economică, justiția socială și promovează o mai bună calitate a vieții pentru cetățenii europeni.

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene se desfășoară sub motto-ul „Coeziunea, o valoare europeană comună” și pune accentul pe unitatea dintre statele membre UE și pe importanța reducerii decalajelor economice, sociale și teritoriale la nivelul Uniunii.