În topul specializarilor căutate de către angajatorii chestionati de site-ul Bestjobs se regăsesc în mod regulat cele în automatică și calculatoare, cibernetică, telecomunicații, inginerie, mecanică și electronică. Cei mai căutaţi candidaţi sunt cei care pot ocupă posturi de programator/developer în limbajele PHP, Java şi .Net. HR Manager la Zitec.
"Pentru o poziţie de programator junior, un salariu minim se situează în jurul sumei de 600 euro. Un programator cu un nivel dezvoltat al competenţelor tehnice poate câştiga între 1.500 şi 1.800 euro", preciza pentru Capital în urmă cu câteva săptămâni Florentina Greger, HR manager la Zitec.
La Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti, taxa este de 3.100 de lei pe an. La Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii Bucureşti, unde, potrivit angajatorilor, absolvenții își găsesc de muncă chiar și fără experiență, taxa anuală este de 4.000 de lei. De altfel, la toate facultățile Politehnicii București, taxa are aceeași valoare, mai puțin la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, unde este 4.500 de lei. Taxa pentru
Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" este mult mai mică, de 2.700 de lei pe an. La facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii spiru Haret, taxa este de 2.000 de lei pentru Matematică şi de 3.000 de lei pentru Informatică.
Cine şi ce caută?

De pildă, Adobe caută specialişti software şi dezvoltatori Java, seniori şi juniori. IBM, Oracle, Allview, HP, Team Net, Gameloft sunt doar câteva dintre companiile care sunt prezente permanent pe site-urile de recrutare cu anunţuri de angajare. În funcţie de caz, ei caută şi începători (entry-level), dar şi oameni cu mai puţin de cinci ani de experienţă. O cerinţă comună a tuturor o constituie cunoaşterea limbii engleze.
Un programator junior câştigă între 300 de euro şi 600 de euro pe lună, un senior software engineer are un salariu net lunar de până la 2.000 de euro, în vreme ce un director de departament de dezvoltare software câştigă peste 3.000 de euro într-o lună, spun reprezentanţii firmei de head hunting Qualia, în 2011.
Extreme: la stat e cel mai rău, în străinătate cel mai bine
La stat, IT-iştii au unele dintre cele mai mici salarii din instituţii, care nu depăşeşsc 1.100 de lei, asemănătoare cu cele şoferilor sau secretarelor.

Totuşi, salariile specialiştilor IT de pe piaţa locală, chiar de la privat, sunt la jumătatea celor din alte ţări europene. Salariu mediu al unui manager IT din Anglia poate depăşi 11.000 de euro lunar, în timp ce în România o poziţie similară este plătită în medie cu 4.500 de euro lunar.

Specialiştii portalului de carieră hipo.ro au relizat în 2011o listă a salariilor medii şi a joburilor vacante în mai multe state din Europa.

Astfel, în Anglia, salariile din sectorul IT variază între 5.000  şi 11.000. Cele mai ofertante joburi din domeniul IT din Anglia sunt în arii precum Software Developer sau SAP, iar salariile din sectorul IT din Italia ating şi 8.000 de euro lunar.