Analiștii Oliver Wyman, citaţi de Bloomberg, susţin într-un raport că un Brexit dur, în urma căruia băncile și-ar pierde accesul privilegiat la piața unică din Uniunea Europeană, "ar fragmenta piața bancară europeană. În plus, ar face activitatea bancară semnificativ mai puțin profitabilă. Băncile ar putea pierde 2% până la 4% din rentabilitatea fondurilor proprii".

"Aceste noi provocări apărute în urma Brexitului vor ridica întrebări dificile cu privire la viabilitatea anumitor activități. Unele bănci ar putea chiar să retragă capacități de pe piața europeană pentru a le realoca în alte regiuni, precum Asia și SUA", se mai arată în raportul firmei de consultanță.

Alarmate de lipsa de progres în ceea ce privește ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, băncile cu operațiuni din Regatul Unit stabilesc entități pe continent, Frankfurt devenind una dintre destinaţiile favorite. 
Băncile se pregătesc în prezent pentru un scenariu negativ, conform căruia vor pierde accesul la piața unică europeană odată cu ieșirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeana în 2019. Marile bănci americane de investiții Citigroup, Bank of America și Morgan Stanley, dar și bănci britanice precum Barclays au declarat recent că pregătesc planuri referitoare la înființarea de subsidiare în UE. Analiștii de la Oliver Wyman susțin că aceste prime inițiative ar putea să se traducă prin mutarea a 12.000 până la 17.000 de posturi însă numărul final ar putea să se dubleze ajungând la 40.000 de locuri de muncă.

Negocierile pentru o "retragere ordonată" a Marii Britanii din Uniunea Europeană au fost lansate în luna mai la Bruxelles de către Michel Barnier și ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, într-o primă întâlnire pentru a stabili prioritățile procesului de ieşire din Uniunea Europeană. Se așteaptă ca Londra să părăsească UE la sfârșitul lunii martie 2019, adică la doi ani după declanșarea oficială a procedurii de ieșire de către premierul Theresa May la 29 martie.

Agerpres