Pe baza dezvoltării, apoi declinului reţelei de socializare MySpace, precursorul lui Facebook, cei doi doctoranzi în inginerie mecanică şi aerospaţială afirmă în studiul lor, publicat pe internet, că cea mai importantă reţea de socializare din lume, care numără peste 1,1 miliarde de utilizatori şi va împlini luna viitoare zece ani de existenţă, se îndreaptă către o cădere brutală.

'S-a arătat că ideile, la fel ca bolile, se propagă în mod infecţios printre oameni, înainte de a muri, iar această evoluţie a fost descrisă cu succes de modelele epidemiologice', scriu John Cannarella şi Joshua Spechlere.

Autorii studiului au aplicat un model epidemiologic modificat pentru a descrie dinamica utilizatorilor reţelelor de socializare, pe baza unor date din partea Google, care sunt de domeniu public, continuă agenţia franceză de presă.

Ei au ajuns la concluzia că Facebook, al cărei preţ pe acţiune a ajuns, marţi, la recordul de 58,51 dolari, şi-a atins vârful în 2012 şi va cunoaşte un 'declin rapid', coroborând studii potrivit cărora cei mai tineri utilizatori au început să părăsească reţeaua de socializare în 2013.

'Facebook ar urma să cunoască un declin rapid în următorii ani', numărul său maxim de utilizatori urmând să scadă cu 20% până în decembrie 2014, scriu cei doi autori ai studiului publicat pe ArXiv.org, care estimează, de asemenea, că reţeaua de socializare şi-ar putea pierde '80% din baza sa maximă de utilizatori între 2015 şi 2017'.

În prezent însă, reţeaua pare să se afle în stare bună, notează France Presse. Creşterea preţului acţiunilor Facebook au transformat-o pe Sheryl Sandberg, directoarea sa de operaţiuni, într-o miliardară, în timp ce Mark Zuckerberg, creatorul reţelei, are o avere estimată la 19 miliarde de dolari. AGERPRES