Alături de Alianța Pacienților Cronici din România, FABC a pus la dispoziție un call-center prin care pacienții oncologici, unul dintre cele mai vulnerabile grupuri la infecția cu noul coronavirus, pot primi consiliere medicală, psihologică, de nutriție și socială. O echipă de medici dedicată va răspunde acestor solicitări zilnic, în intervalul orar 9:00-17:00, la numărul 021 253 05 91 (tarif normal). Pentru a facilita accesul la informație și mai mult, FABC le oferă pacienților cu cancer o serie de date esențiale,  în format digital, menite să-i ajute să se protejeze și să obțină mai multe detalii despre accesul la tratament și navigarea sistemului de sănătate în această perioadă complexă.  Inițiativa este susținută de MSD România.

Printre resursele puse la dispoziție, se numără un Ghid al pacientului cu cancer în perioada epidemiei COVID-19, un material ce răspunde celor mai frecvente întrebări primite de FABC de la pacienții oncologici și aparținătorii acestora și o hartă a furnizorilor de servicii medicale în perioada stării de urgență. Aceste resurse sunt disponibile pe site-ul FABC www.fabc.ro/covid-19.

“În contextul actual, pacienții oncologici trebuie să beneficieze de întreg sprijinul necesar din partea noastră și al altor asociații și organizații de pacienți, să aibă acces la informația critică necesară pentru a se proteja, dar și pentru a putea avea acces la tratament și investigații urgente. În această perioadă, ne-am mobilizat toate resursele interne și externe, toți partenerii, cărora le mulțumim pentru disponibilitatea de a ne oferi sprijin financiar pentru a achiziționa materiale absolut necesare în spitale precum echipamentele de protecție. Facem un apel la entitățile instituționale, la întreaga societate să se aplece cu atenție asupra acestei categorii de bolnavi cronici care se confruntă cu mari probleme în această perioadă și să le acorde susținerea necesară”, a spus Cezar Irimia, Președintele FABC.

Conform studiilor medicale disponibile la nivel internațional, se estimează că bolnavii de cancer sunt mult mai vulnerabili față de infecțiile  virale de tip gripal, cu un risc de internare de 4 ori mai mare și un risc de deces de 10 ori mai mare. O analiză recent publicată în contextul experienței din China a aratat ca 1% din cazurile COVID 19 au fost pacienți cu cancer, un procent mai mare decat incidența cancerului în populația generală (0.29% la 100.000 locuitori). Mai mult, printre pacienții infectați, riscul de dezvoltare al complicațiilor respiratorii severe, care au necesitat îngrijiri în secțiile de ATI  a fost mai mare la bolnavii de cancer decât la celelalte persoane (39% vs. 8%, p = 0,0003). Un criteriu prognostic important pentru riscul de a dezvolta complicații respiratorii severe a fost istoricul de chimioterapie sau chirurgie în lunile precedente.

“Este un moment extrem de dificil atât în România, cât și la nivel global pentru pacienții oncologici. Încercăm să fim alături de ei în aceste momente, susținând eforturile și inițiativele FABC, unul dintre partenerii noștri pe termen lung. Suntem convinși că prin demersurile noastre, ale tuturor, vom reuși să limităm cât mai mult efectele pandemiei, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile. Pacienții cu cancer au nevoie de noi acum mai mult ca oricând – pentru a se proteja, pentru a se informa corect asupra resurselor pe care le au la dispoziție, inclusiv în ceea ce privește accesul la tratament, și pentru a urma cel mai bun parcurs medical, în condițiile date.”, a spus Nicolas Renard, Director General MSD România.