Marii investitori precum Opus Land și One United Properties au cumpărat circa 116.000 m², pentru construcții rezidențiale. Valoarea proiectelor ajunge la aproximativ 20,4 milioane euro.

Cifrele din 2018 arată că proiectele de spații comerciale, cele mixte, precum și dezvoltările industriale și logistice s-au înmulțit, ceea ce a determinat achiziția masivă de terenuri. Suprafața tranzacționată în 2018 depășește 140 ha, dublu față de 2017.

În ceea ce privește spațiile de birouri, dezvoltatorii Globalworth, Portland Trust și Forte Partners au cumpărat loturi de teren cu o valoare estimată de 23,7 milioane euro. Globalworth, AFI Europe, Speedwell, One United Properties și-au îndreptat atenția către proiectele imobiliare de tip “mixed use” și au investit sume colosale pentru 154.000 m² pentru demararea acestor costrucții.

Proiectele imobiliare de tip “mixed use” pot îmbina spațiile de birouri cu spațiile comerciale și cele rezidențiale.

Dezvoltatori de spații logistice și industriale cum sunt P3 și WDP au cumpărat în 2018 loturi de teren care totalizează 600.000 m² și în perioada următoare se așteaptă demararea mai multor construcții pe acest segment.

Cele mai multe cereri din 2018 au venit din partea marilor retaileri. Atât în Capitală, cât și în centrele regionale, investitorii au în continuare un interes sporit pentru foste fabrici.

Raportul mai arată că tendința pentru următorii ani este pentru proiecte mici, de tip boutique, care îmbină componentele de birouri, rezidențial și hotel. În continuare, criteriile importante în achiziția unui teren țin de tipul de proiect, amplasare, mijloace de transport în apropiere, etc.

Bucureștiul are un potențial mare de dezvoltare în viitor. Capitala deține loturi de teren care pot fi folosite pentru proiecte mari. Dezavantajele orașului țin de birocrația autorizațiilor de care un constructor are nevoie.