Casele şi apartamentele sunt mai scumpe faţă de anul 2014, cu 40%, potrivit datelor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari, informează stirileprotv.  Piata imobiliară nu ar fi înregistrat o asemenea evoluție iar preţurile nu ar fi crescut atât de mult, dacă oamenii nu ar fi avut bani, explică dezvoltatorii. Dar acum, mulţi amâna decizia de a cumpăra, speriaţi de dobânzi. “Un apartament ca al nostru la 82 de mp din 65.000 l-au făcut 90.000. ”, susține un proprietar de apartament. Scumpirile sunt valabile pentru toată ţara. Din 2014 încoace, preţurile locuinţelor au crescut cu 40%, potrivit Asociaţiei Analiştilor FInanciar-Bancari.

În ultimii cinci ani, piața imobiliară a explodat iar casele şi apartamentele din Bucureşti s-au scumpit cu aproape 26%, conform imobiliare.ro, sub media naţională. Iar preţul mediu pe metrul pătrat a ajuns la 1335 de euro. Cea mai mare scumpire pe piața imobiliară a fost însă în Cluj-Napoca, de peste 90%. “Ritmul este de trei ori mai accelerat decât media din UE, România având cea mai accelerată scumpire a imobiliarelor în ultimii patru ani. Cred că aceasta scumpire este nejustificată de creşterea cu materia primă şi salariile într-un context opportunist”, spune Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari din România.

Cererea a fost peste ofertă, în această perioadă, explică dezvoltatorii. ”Este, din punctul nostru de vedere, într-o corespondență cu creşterea veniturilor şi cu creşterea nivelului de trai al românilor din ultima perioadă de timp. Dacă nu ar exista aceste venituri ale cumpărătorilor, cu siguranţă nici preţurile nu ar fi crescut în aceşti 4-5 ani la acest nivel”, explică Bogdan Ivan, Asociația Dezvoltatorilor imobiliari din România. Totuşi, mulţi dintre cei care caută acum o locuinţă spun că preţurile sunt prea mari. ”Urmează să iau, de aia sunt în dubii, din cauza preţurilor mari. Nu ştiu, mai aştept, poate se micşorează”, afirmă un cumpărărtor.”Deocamdată stau cu ai mei. Aş vrea să îmi iau şi eu da, dar nu are rost acum. Se întâmplă prea multe chestii”, punctează o altă persoană interesată de achiziționarea unei locuințe. ”Răbdarea e meritată acum, chiar trebuie aşteptat. Piaţa deocamdată nu e stabilă ”, precizează o altă persoană intervievată.

Este şi sfatul pe care îl dau economiştii, care vorbesc de scăderi serioase de preţuri. Iancu Guda, preşedintele asociaţiei analiştilor Financiar-Bancari din România: ”Avem inflaţie, avem populaţie care nu mai poate creşte în venit şi în salarii indiferent că lucrează la stat sau la privat, de aceea este absolut sigur şi evident că cererea pentru imobiliare va scădea. Şi cred că vom avea şi şocuri externe severe în următorii doi ani. Deja în marile oraşe ale lumii imobiliarele scad ca preţuri cu cel puţin 5-10%. ”

Cererea mai mică se vede deja în statisticile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din ultimele 6 luni. Vânzările de imobile au fost în scădere.