Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a menționat că temperatura medie la suprafața Terrei a depășit anul trecut cu aproximativ 1 grad Celsius valoarea medie din epoca preindustrială ( 1850-1900).

ONU a luat ca referinţă anul 1850, în care au debutat măsurătorile sistematice ale temperaturilor de pe Glob.

Însă „este mult mai important să examinăm evoluţia pe termen lung a temperaturii (…) decât să alcătuim un clasament între ani diferiţi”, a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, care a reamintit că din totalul ultimilor 22 de ani, 20 au fost cei mai călduroşi înregistraţi de meteorologi.

„Fenomene meteorologice extreme sau cu impact puternic au lovit o multitudine de ţări şi milioane de persoane anul trecut”, a continuat el. „Comunitatea internaţională trebuie să acorde o prioritate absolută reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi măsurilor de adaptare la noul tip de climă”, a continuat secretarul general al OMM.

Nici anul 2019 nu se anunţă sub auspicii mai bune, a avertizat OMM.

Australia s-a confruntat în primele 31 de zile ale anului 2019 cu cea mai fierbinte lună ianuarie înregistrată vreodată de meteorologi, în timp ce un val de frig extrem s-a abătut asupra unor zone importante din America de Nord, potrivit Agerpres.