Economiile din SUA şi zona euro vor înregistra în trimestrul al doilea contracţii semnificative de până la 30% în ritm anual, iar o revenire la nivelul de dinaintea crizei coronavirusului nu va avea loc înainte de sfârşitul lui 2021, a apreciat astăzi agenţia de evaluare Fitch Ratings.

Potrivit Fitch, măsurile de carantină introduse în Europa şi SUA pentru a încetini răspândirea coronavirusului provoacă o scădere severă a activităţii economice. „Estimăm că, în trimestrul aprilie-iunie, măsurile de carantină ar putea reduce Produsul Intern Brut în Uniunea Europeană şi SUA cu 7 până la 8% comparativ cu trimestrul precedent şi cu 28 până la 30% în ritm anual”. a estimat Fitch.

Fără precendent în timp de pace

„Aceasta este o prăbuşire fără precedent a PIB-ului într-un trimestru în timp de pace şi este similară cu ceea ce s-a întâmplat în China în primele trei luni ale anului când au fost introduse măsuri de carantină pentru cetăţeni iar cea mai mare parte a producţiei a fost oprită”, susţine agenţia de evaluare.

Fitch precizează că, în situaţia în care criza sanitară se va reduce în a doua jumătate a anului, am putea asista la o relansare notabilă în condiţiile în care ridicarea restricţiilor va duce la un salt al activităţii economice. De asemenea, măsurile de stimulare ale guvernelor ar putea impulsiona şi ele creşterea economică.

„Însă având în vedere amploarea dislocării, chiar şi în ipoteza unei diminuări a crizei sanitare, nu ne aşteptăm ca Produsul Intern Brut să revină la nivelul de dinaintea virusului decât la finele lui 2021”, subliniază Fich. Acest lucru este o consecinţă a reducerii investiţiilor firmelor, în timp ce şomajul răspândit va afecta cheltuielile de consum. Fitch a mai informat că se aşteaptă ca rata şomajului în SUA să atingă un vârf de 10% în trimestrul al doilea, când vor fi pierdute 10 milioane de locuri de muncă.

Pe ansamblu, Fitch se aşteaptă ca activitatea economică mondială să înregistreze un declin de 1,9% în 2020. PIB-ul SUA ar urma să se contracte cu 3,3% în 2020, în timp ce economiile din zona euro şi Marea Britanie vor înregistra un declin de 4,2% respectiv 3,9%.